Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym?

czyli niezbędne składniki odżywcze


Niedożywienie kojarzy się z dziećmi z Afryki i wydaje nam się, że ludziom żyjących zamożnych krajach nie grozi - że jesteśmy tak daleko od niedożywienia, jak tylko możemy być. W końcu każdego z nas stać na to, żeby za równowartość mniej niż jednej godziny pracy pójść i kupić pożywienie zapewniające więcej kalorii niż jest potrzebne na cały dzień.


Jednak niedożywienie (przy jednoczesnej nadwadze) jest również problemem w krajach pierwszego świata.


W odżywianiu nie chodzi tylko żeby dostarczyć kalorie, a podział na poszczególne makroskładniki nie jest po to, żeby była fajna tabelka na opakowaniu. Odżywianie organizmu nie polega tylko na dostarczaniu mu opału o wartości energetycznej - jak do kopciucha, do którego wszystko jedno co wrzucisz, to się przepali - ale wszelkich niezbędnych mu "klocków", z których każdy ma swoją rolę w jego funkcjonowaniu.


Część z tych "klocków" organizm może wyprodukować sobie sam, używając innych składników. Może wyprodukować 11 z 20 niezbędnych aminokwasów, nasycone kwasy tłuszczowe (syntezując je z glukozy), glukozę (rozkładając białka i inne składniki), część witamin - syntezując je w organizmie lub też dzięki uprzejmości bakterii jelitowych.


Są jednak pewne składniki odżywcze, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i potrzebuje ich dostarczania z zewnątrz. Konsekwencją braku tych składników odżywczych jest niedożywienie, zaburzenia hormonalne, dysfunkcje organizmu i różnego rodzaju choroby. Mają one mają miejsce, bez względu na to, czy ilość spożytych kalorii jest odpowiednia czy nawet w nadmiarze. Nadmiar kalorii - spożytych czy to w formie węglowodanów czy tłuszczów odkłada się tylko w tkance tłuszczowej, organizm nie jest w stanie zutylizować ich w inny sposób i np. wyprodukować z niego wszystkich niezbędnych mu do życia brakujących aminokwasów itp. Składniki te można dostarczyć wyłącznie z zewnątrz.


Tymi składnikami są:


9 z 20 niezbędnych człowiekowi rodzajów aminokwasów

nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6)

minerały - (żelazo, sód, potas, wapń, fosfor, jód itp.)

witaminy - C i część z grupy B

woda (pozdro @Wrzoo )


Braki wyżej wymienionych będą miały negatywne konsekwencje zdrowotne dla organizmu, nawet jeżeli wydaje ci się, że "jesz wystarczająco dużo". Niedobory te powodują m.in. szybsze starzenie się, utratę gęstości kości, sprawności mięśni i stawów, elastyczności i wyglądu skóry i włosów, problemy ze sprawnością intelektualną, choroby układu krążenia, tarczycy, hormonalne i metaboliczne, anemie itp.


Jako przykład braku tylko jednego z tych składników - jodu, poniżej dwie choroby z tym związane.


Na zdjęciu choroba tarczycy, spowodowana niedoborem jodu, spotykana często wśród społeczności żyjących z dala od morza i mających problem z pokryciem zapotrzebowania na ten pierwiastek. Praktycznie dziś wyeliminowana przez obowiązkowy dodatek jodu w soli spożywczej.


Inną z chorób związanych z niedoborem jodu, już dziś nie spotykaną, jest wrodzony zespół niedoboru jodu (dawniej kretynizm lub matołectwo) – termin oznaczający niedorozwój umysłowy ciężkiego stopnia powstały w wyniku wrodzonej pierwotnej niedoczynności tarczycy. Niegdyś choroba ta była bardzo często spotykana wśród ludności zamieszkałej w rejonach górskich. W niektórych wioskach ponad połowa populacji dotknięta była tą przypadłością. W latach 60. XIX wieku Rudolf Virchow udowodnił, że przyczyną choroby jest uszkodzenie tarczycy. W 1922 stwierdzono zależność częstości występowania owego zespołu od zawartości jodu w glebie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie obficie jodowanej soli w miejscach, w których występuje niedobór tego pierwiastka[1]. (za Wikipedia).


#dieta #ciekawostki

ea69355f-b964-4ae6-92c4-617c9dcfcdf6

Komentarze (15)

GazelkaFarelka

@lurker_z_internetu Bardzo możliwe.

lurker_z_internetu

Może wyprodukować sam 11 z 20 niezbędnych białek


A to nie jest tak, że wszystkie białka rozkładamy na aminokwasy i potem budujemy z tych aminokwasów białka, które potrzebujemy? W sensie, że nie musimy jeść białek które u nas występują, ale takie, które składają się z odpowiednich aminokwasów?

GazelkaFarelka

@lurker_z_internetu Nie, część tak można, ale 9 z 20 aminokwasów nie da rady - tak sobie rozłożyć inne białka i z nich zrobić.

lurker_z_internetu

@GazelkaFarelka nie pomyliłaś białek z aminokwasami? Bo jest 20 podstawowych aminokwasów białkowych, a białek to w sumie nieskończona ilość.

GazelkaFarelka

@lurker_z_internetu tak, masz rację, już poprawiam

lurker_z_internetu

@GazelkaFarelka dzięki :)


To częsty mit, że jesteśmy zwierzętami, więc potrzebujemy jeść zwierzęta bo potrzebujemy białek z ich mięsa. Tylko, że krowa wytwarza te białka z aminokwasów pochodzących z trawy. Rośliny wytwarzają wszystkie aminokwasy, które potrzebujemy. Białka i tak nie mogą przetrwać trawienia.

GazelkaFarelka

@lurker_z_internetu No niestety my takiej zdolności nie mamy. Teoretycznie chyba da radę zapewnić wszystkie składniki odżywcze na wegańskiej diecie, łącznie z omega-3.

lurker_z_internetu

@GazelkaFarelka trawy nie strawimy, ale możemy jeść warzywa i owoce i z nich mieć wszystkie aminokwasy.


Przy diecie wegańskiej zabraknie też B12, bo ona jest syntezowana przez bakterie, które my mamy, ale w takiej części układu trawiennego (tj. prawie, że w dupie), że nic nam to nie daje.

GazelkaFarelka

@lurker_z_internetu W sumie to właśnie mi przyszło do głowy, że organizm człowieka potrafi wytwarzać wszystkie aminokwasy i omega-3 w jednym przypadku... Produkując mleko matki.


Czy rosnące z nadwagi i niedożywienia męskie cyce to odpowiedź na braki spożywcze i próba uruchomienia produkcji mleka? Czy u człowieka, w drodze ewolucji i dostosowania się do przetworzonego żarcia, gruczoły mlekowe wyewolują kiedyś na wytwarzanie potrzebnych mu aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych do wewnątrz organizmu? Patrząc na różne rzeczy, które działy się w trakcie ewolucji, nie zdziwiłoby mnie to w ogóle.

Paciu06

@GazelkaFarelka w tym roku dzięki sztucznej inteligencji udało się przewidzieć w 100% jak będzie wyglądać białko przy kombinacji aminokwasów. Powstały już nawet firmy produkujące białka w określonym celu. Także prędzej wszystko zrobimy sobie sami niż będziemy czekać setki lat na ewolucje ale temat fajny poruszyłaś

GazelkaFarelka

@Paciu06 chyba palnęłam głupotę bo w mleku matki niekoniecznie jest przecież wyprodukowane przez gruczoły mlekowe, może być tylko pobrane z organizmu matki


ale jakby człowiekowi dać ficzer zeby sam produkował Omega 3 to mielibyśmy człowieka genetycznie lepiej przystosownego do wspolczesnej diety i bardziej odpornego na miażdżycę

Onestone

@GazelkaFarelka


tłuszczowe (syntezując je z glukozy)


Jedna uwaga odnośnie słownictwa: organizm nie syntezuje tylko syntetyzuje.


A poza tym to bardzo fajne te ostatnie wpisy o diecie.

GazelkaFarelka

@Onestone A dziękuję. Sama też dopiero niedawno się o tych rzeczach dowiaduję. Człowiek żyje wiele lat i nawet nie wie, a czasami parę problemów w życiu mogłoby to rozwiązać. Wielu ludziom, w tym i mi, wydaje się, że jak nie masz nadwagi to masz dobrą dietę i jest git - a niekoniecznie. Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na ilość białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, to na przykład widocznie i odczuwalnie zagęściły mi się włosy.

Roszak

@GazelkaFarelka dziękuję za ten wpis z całego serduszka.

Zaloguj się aby komentować