Czy jest jakiś sposób na zredukowanie tego duszącego zapachu (chilli air?) który wydziela się podczas smażenia ostrych papryczek? Robiłem dziś pseudo stir fry - po wrzuceniu na gorącą patelnie 3 drobno pokrojonych birds eye wraz z czosnkiem i resztą widocznych poniżej, mniej więcej już po minucie mieszania (pomimo otwartego okna) zanosiłem się od kaszlu. Zaś po po lejnych 3 minutach, w domu kaszleli już wszyscy łącznie z kotem i sąsiadami z piętra wyżej
#jadlowpis #jedzenie #gotowanietomojapasja
481b0a53-fd67-4b78-b7d2-7a0cb7240c05
Zielonypomidor

@Marshalist Najprostszy to nie dodawać papryczek.

UncleFester

Ja odwaliłem numer i próbowałem suszyć Karolinkę w suszarce do grzybów. Nie polecam.

Marshalist

@Zielonypomidor lub dodać je na sam koniec razem ze szczypiorkiem i sezamem

Zielonypomidor

@Marshalist Można też przykryć pokrywką.

UncleFester

Maska gazowa w każdej kuchni.

Marshalist

@Zielonypomidor a gdyby tak przed tuz przed smazeniem, wysmarować sobie rynienke podnosową maścią Vicks VapoRub? co ty na to?

Zielonypomidor

@Marshalist Można czemu nie.

ewa-szy

dobry wyciąg nadkuchenny?

Marshalist

dobry wyciąg nadkuchenny

@ewa-szy Odpada. W sensie nie ze od ściany, tylko komornik go zabrał przy ostanie wizycie, podobnie zresztą jak klamkę od kuchennego okna...:p

ewa-szy

@Marshalist no to zbrodzień z niego. Zwłaszcza z tą klamką, miałeś ze złota, czy to slangowa nazwa broni i dlatego cenna?

Marshalist

@ewa-szy zwykła taka wiesz posrebrzana ze spustem .Ja nie wiem co on w niej widział. Ja probowalem sie przeciwstawiac i mowie do niego - panie kochany zostaw mi pan ta klamke w spokoju.. a on mi na to ze - co mi po tej klamce, skoro wyciag właśnie zarekwirowal, wiec i tak okno bedzie od teraz częściej otwarte niz zamknięte.

ewa-szy

@Marshalist zaraz, albo ja jestem niekumata, albo ten komornik niepełnosprytny. Jak on sobie wyobrażał otwieranie okna bez tej klamki?

Marshalist

Można też przykryć pokrywką.


@Zielonypomidor przeanalizowałem moim wysoce rozwiniętym pustostanem twoją rade z pokrywką i doszedłem do wniosku ze przy najblizszej okazji ją zastosuje - ale na osobnej patelce, w której to na oleju przesmażę papryczki POD PRZYKRYCIEM!. a gdy bedą gotowe to ten całość przeleje do dużej patelni (co mi przypomina ze musze w końcu kupic tego cholerny wok bez tej przekletej wartwy non stick, ktorej kawalki wciaz czuje na jezyku ;p) i zabiore sie za "przesmazanie" reszty warzyw. Dziekuje ci z tego miejsca za ten prosty protip który wkrótce przetestuje (o ile nie zapomne :p)

Marshalist

@ewa-szy on nie wyobrażał sobie potrzeby jego zamykania w związku z wejściem w posiadanie mojego wyciągu

Zielonypomidor

@Marshalist No nie wiem co napisać, dech mi odebrało., wprost nie wierze.

Marshalist

@Zielonypomidor jeśli chcesz i pozwolisz to podzielę się twoja genialna rada na reddicie. imgurze i twitterze - dam sobie pustostan zburzyć, ze twoja znakomita metoda rozniesie się w mig po świecie i jeszcze w tym miesiącu otrzymasz nominacje do nagrody Kuchni, Wchodzisz w to? czy może gardzisz sława a pieniędzy masz już do bólu...?

Zielonypomidor

@Marshalist Kasą nigdy się nie gardzi. Nigdy, sławą już bardziej. Dziś liczą się tylko pioruny.

Marshalist

@Zielonypomidor Roger that.

Zaloguj się aby komentować