Cześć, dziś odcinek o tym jak ugotować idealny ryż do sushi i innych japońskich potraw.
Teoretycznie jest to proste, ale niestety nie wszystkim ryż wychodzi tak jak powinien, jakie mogą być tego przyczyny? Najczęściej to wybór złego ryżu lub pominięcie płukania/moczenia ryżu oraz złe proporcje ryżu do wody.
https://www.youtube.com/watch?v=P40mB4AW2NY
Wiem, że kuchnia japońska i koreańska to nie jest coś co cieszy się wielkim powodzeniem, ale mam nadzieję, że uda się zebrać grupę ludzi zainteresowanych tymi tematami bo chciałbym realizować więcej odcinków z tamtych rejonów
___________________
#topgar - mój tag do obserwowania lub czarnolistowania
Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej. Nie wiem czy wołanie już działa, ale gdy będzie działać to będę Cię wołać 
____________________
#sushi #topgar #gotowanie #jedzenie #gotujzhejto
MG78

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania!


@Bula1899 @upsidedownpl @Paulie @wposzukiwaniu @UbogiKrewny @Woltmer_ @dywagacja @zypulka @Empe12 @GladysDelKarmen @flaki @krash @Majki992 @Pawelvk @lubieplackijohn @PanHeniek @Zgrywajac_twardziela @Vairusek @PJ94 @arcydramatyczny @vvyspa @UbogiKrewny @kiszony_korniszon @LoneRider @Darect @Zgrywajac_twardziela


Jeśli zostałeś lub zostałaś zawołana ale chcesz abym wypisał Cię z listy napisz proszę priv.

kowalski_2022

@MG78

Tak na marginesie to dla mnie Japończycy są mistrzami robienia magii z czegokolwiek.

Surowa ryba z wodorostem maczana w sosie - u aaaa, sushi na kolana

MG78

Jeśli w przyszłości chcesz być wołany do wpisów z przepisami to zapiorunuj ten komentarz aby nic Cię nie ominęło!


(na zdjęciu onigiri - popularna w Japonii przekąska jedzona na drugie śniadanie lub w podróży)

96acad8b-35e7-4f58-86be-8218ad3b4ef2
MG78

@kowalski_2022 Japońska kuchnia generalnie jest wbrew pozorom dość prosta - tam posiłki się je w nieco inny sposób przez co europejczycy mogą mieć mylne wrażenie. W każdym posiłku jest kilka "mini potraw", a przez to, że dla przeciętnego europejczyka są to często rzeczy nieznane może to nieco onieśmielać.


Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się przenieść na te 2-3 miesiące do Japonii aby jeszcze lepiej poznać ich kuchnię i kulturę!

Treskil

Najprostsza odpowiedź - kup sobie ryżowar. Ja mam od prawie roku i sobie chwalę.

kowalski_2022

@MG78

No właśnie o to chodzi - że oni z prostej rzeczy potrafią coś, co jest niezwykłe dla świata.

Podłogowa mata z traw i innych chaszczy - tatami, tradycja!

Katana - no broń jak broń kuta przy ograniczonych zasobach materiałowych - a proszę jaki kult.


Wiem, że nigdy - ale chciałbym się tam znaleźć ale nawet nie na kilka miesięcy a wiele lat, by przynajmniej niektórzy przestali mnie uważać za głupiutkiego gajina

shogun

@MG78 z doświadczenia (amatorskiego, ale wieloletniego) powiem, że odpowiedni ryż + zaprawa robią główną robotę, jak jest dobry ryż to i można olać jakieś dodatkowe ceregiele.

Szybkie przepłukanie na sicie, normalny garnek (a nie super naczynia kręcone przez 150 letniego Japończyka tylko lewą ręką przy pełni księżyca), odczekanie po gotowaniu, mieszamy z zalewą (ruchy tnące a nie jak sałatkę jarzynową z majonezem) w tym samym garze drewnianą szpatułką, tyle.


Ogólnie to wg. mnie problem z sushi w Polsce, robi się z tego nie wiadomo co, a prawda jest taka, że jak umiesz zwijać naleśniki i nie przerasta Cię ugotowanie ryżu to spokojnie sushi dobrze ogarniesz.


A przy okazji @MG78, jakiego nori używasz?

GazelkaFarelka

@kowalski_2022 próbowałeś kiedyś upiec chleb na zakwasie? Niby też tylko woda mąka sól

kowalski_2022

@GazelkaFarelka

Bardzo dobry przykład. Gdyby Polska był Japonią to pół świata by się zachwycało zakvashnikem; czy jakoś tak A tak to jesteśmy znani głównie z Szopena. I tu kółeczko do Japonii zresztą

Shivaa

@MG78 mi ten ryż zawsze wychodzi jak gunwo mimo że stosuję się co do joty do przepisu (⁠╯⁠°⁠□⁠°⁠)⁠╯⁠︵⁠ ⁠┻⁠━⁠┻

GazelkaFarelka

@kowalski_2022 Jak jest się wizualnie brzydkim, obsranym, burym krajem to nie zachwyca. Choć ogórki kiszone są o niebo lepsze niż kiszone wodorosty

MG78

@Shivaa A jakiego ryżu używasz oraz co rozumiesz przez "jak gunwo"?

ToksycznySocjopata

No właśnie o to chodzi - że oni z prostej rzeczy potrafią coś, co jest niezwykłe dla świata.


@kowalski_2022 ale ten kult wynika z nieuzasadnionego zachwytu fanbojów Japonii na zachodzie, nie na tym, że oni robią takie niezwykłe rzeczy, bo często obiektem zachwytu jest banał, który każdy ma u siebie

c6f9dbea-ca2e-43de-b884-77404afd67d6
af98f0e9-4793-4548-8a8e-12b573064657
PanNiepoprawny

@MG78 śmiałem się kiedyś na YT w komentarzach, że będzie opis robienia kanapki a tu poszedłeś o krok dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Shivaa

@MG78 kupuję ryż do sushi, tao tao chyba

Na zewnątrz jest za miękki, paćka się, a w środku jest twardy

MG78

@Shivaa Nie kojarzę chyba tej marki. Ile razy płuczesz ryż?


Jeśli kwestie ekonomiczne nie są dla Ciebie bardzo istotne to polecam ten różowy ryż, który pokazuję we wstępie - to najlepszy ryż z jakiego w Polsce korzystałem ale niestety jest bardzo drogi.

MG78

@PanNiepoprawny Robiłem jakiś czas temu odcinek o kanapce, ale nie na swój kanał, kanapki są spoko!

MG78

@shogun Nie mam swojej ulubionej marki, cały czas eksperymentuje z różnymi ale jeśli chodzi o nori to jest według mnie lepiej niż w przypadku ryżu.

omakase

kupuję ryż do sushi, tao tao chyba

Na zewnątrz jest za miękki, paćka się, a w środku jest twardy


@Shivaa, spróbuj namoczyć go przed, wtedy powinien być bardziej równomierny

omakase

@MG78 Łatwiej jednak odmierzać wagowo, niż objętościowo, na oko trzeba mieć trochę doświadczenia

kowalski_2022

@ToksycznySocjopata

  • często obiektem zachwytu jest banał, który każdy ma u siebie

No właśnie o tym piszę. Ale przecież to nie jest tak, że kiedyś na zachodzie siedli i postanowili - zróbmy hype na japońszczyznę. To Japończycy z banału potrafią zrobić "ceremonię". I nagle już to się nie wydaje banalne

shack_my_kak

@Treskil też miałem kupić, ale okazało się, że parowar (mam Zelmera) też się nadaje. Mało tego, porównywaliśmy ze znajomymi, którzy mają ryżowar i też za bardzo nie czuli różnicy. Oczywiście dobór ilości wody i czasu gotowania jest kluczowy, ale da się to szybko wypracować.

Buendia

@ToksycznySocjopata ale np. w Japonii jest duży hype na nasze regionalne naczynia ceramiczne typu Bolesławiec lub produkty włókiennicze. Też można powiedzieć, że mają swoje kimona itp a jarają się naszymi produktami. Oczywiście skala inna. Myślę, że ten cały hype wynika z różnicy kultur i otoczki w okol danej rzeczy. Oni robią mega ryż, my za to mamy 1000 rodzajów pieczywa

salvia

@MG78 "Wiem, że kuchnia japońska i koreańska to nie jest coś co cieszy się wielkim powodzeniem" - jak to? Od kiedy? Patrząc na zatrzęsienie azjatyckich knajp we wszystkich zakątkach świata, śmiem się nie zgodzić. Jak ktoś spróbował ich kuchni w porządnej restauracji, a nie barze typu fast food, to trudno się nie zachwycić. Chyba, że masz na myśli to, że się gorzej klika.

Shivaa

@MG78 sprawdziłam i okazało się że ryż który zazwyczaj kupuję jest firmy house od Asia

Płucze zawsze dość długo, wodę zmieniam z 15 razy

Shivaa

@omakase namaczam przed przez ok 30-60min

Treskil

@shack_my_kak ja poszedłem w multicooker i naprawdę mi się to sprawdza. Na upartego możesz w tym wiele innych potraw jeszcze przygotować, co przydało się już na ostatnich wakacjach.

Zaloguj się aby komentować