Co najmniej 10 milionów jaj wycofanych ze sprzedaży w Norwegii z powodu ryzyka zatrucia

Firma Nortura wycofała ze sprzedaży około 100 ton jaj ze względu na podwyższony poziom witaminy D, który może powodować poważne problemy zdrowotne. Jaja pochodzą od kur, które jadły paszę o bardzo wysokiej zawartości tej witaminy.


Zalecane spożycie witaminy D dla dorosłych i dzieci powyżej 10. roku życia wynosi 20 mikrogramów, a dla dzieci poniżej 10. roku życia 10 mikrogramów. Organizm może tolerować dawkę do 50-100 mikrogramów dziennie. Uważa się, że każde z wycofywanych obecnie jajek mogło zawierać 300 mikrogramów.


W styczniu Felleskjøpet otrzymało zgłoszenie, że niektórzy producenci trzody chlewnej i jaj w Trøndelag zauważyli, że ich stada zachowują się nietypowo. Objawy były spowodowane wysokim poziomem witaminy D w paszy. [...]


#wiadomosciswiat #norwegia #jajka #witaminad

Mojanorwegia

Komentarze (3)

Yogahim

Już nie długo na rynkach zagranicznych jajka w dobrej cenie

pokeminatour

Na bardziej ludzkie jednostki 1 jajko to 12 000 UI w zimę zaleca się suplementację chyba 4000 UI. Mam nadzieję że tych jaj nie zutylizuje bo to nie jest jakaś toksyczna dawka nawet jak ktoś by jadł parę takich jajek dziennie przez jakiś krótki czas. W naszej strefie co najwyżej część ludzi wyleczylaby się z niedoboru witaminy D a większość ludzi ma jej niedobór

electro_nick

@pokeminatour niestety to co jeszcze było niesprzedane utylizacja, ja tam zjadłem i nadal zjadam te jajka z czarnej listy. Na plus że od razu podali producentów i serie które były "zatrute"

cd73705f-7bac-411a-9944-c0375d1652d1

Zaloguj się aby komentować