Chacko Golden Knee
(Grammostola pulchripes)

Długość ciała: 8-9cm

Rozpiętość odnóży: 18-19cm

Występowanie: Argentyna, Paragwaj

Jad: słaby 

Cechy: spokojny, niezbyt szybki, naziemny

Długość życia:
- samica 20-25 lat
- samiec 3-4 lata 

Na zdjęciach roczny samiec "Buka", około 5cm DC
#pajaki #ptaszniki #smiesznypiesek
ed1b6a63-8c7f-4581-876b-8ef545254bd9
02e548d8-a274-4676-8484-6da0753e5adf
fce77fab-7b5d-4384-8b4f-746ba0ce8a9c
Daewoo_Esperal

@splash545


Długość życia:

- samica 20-25 lat

- samiec 3-4 lata


Dobry rozstrzał

splash545

@Daewoo_Esperal Przy każdym ptaszniku jest bardzo duży rozstrzał w długości życia, zawsze na korzyść samicy. Dlatego samice są też przy zakupie znacząco droższe niż samce

wiatrodewsi

@splash545 Dobra, bo ja o hodowli pająków wiem okrągłe nic, więc powiedz mi no Pan łaskawie, tak dla zaspokojenia ciekawości:

-Ile toto faktycznie kosztuje (ile samiec, a ile samica)?

-Czym toto się karmi?

-Jak to sra i jak się po tym sprząta?

splash545

@wiatrodewsi Dam przykłady dla tego konkretnie pająka.

1. Koszty

- młody pająk o nieokreślonej płci kosztuje 30-40zł, dopiero po jakimś czasie dowiemy się czy to samiec czy samica

- młoda ale trochę już większa samica kosztuje 200-250zł, będzie wielkości połowy tego co na zdjęciu

- młody ale prawie dorosły samiec kosztuje 70-100zł

Ten pająk to taka średnia półka cenowa, są tańsze, a są też sporo droższe


2. Czym karmić ptasznika

- świerszcze ale nie polecam, bo skaczą i mogą łatwo uciec przy karmieniu i będą latać po chałupie

- karaczany (tureckie, dubie, madagaskarskie) ja polecam turki, bo nie potrafią wspinać się po pionowych powierzchniach, więc wystarczy wrzucić je do pudełka i nawet nie trzeba zamykać

- mączniki, drewnojady też nie polecam bo potrafi się taki robal zakopać w podłożu, a jak pająk będzie linieć to wyjdzie i go zeżre

- duży dorosły ptasznik potrafi zjeść mysz, ale to pisze w ramach ciekawostki bo nie powinno się karmić ptasznika kręgowcami, bo jest to dla niego niezdrowe


Sam osobiście kupuje np 500 karaczanów tureckich koszt około 80zł, karmię je od czasu do czasu jakimś owocem, a tak to poprostu dostają psią karmę. Taka ilość turków wystarcza mi do karmienia hodowli 23 ptaszników i 2 skorpionów na około 4 miesiące. W międzyczasie też się mnożą więc trochę w gratisie też wpada . A i ptaszniki karmi się raz w tygodniu/miesiącu, im starsze tym można rzadziej. Zdarzają się przypadki, że ptasznik sam nie będzie chciał nic zjeść i przez pół roku, albo i dłużej i jest to ok nic mu się nie stanie


3. Wydalanie i czystość

Ptaszniki srają niedużymi białymi kulkami, które znikają w podłożu z torfu. Tak naprawdę to nie trzeba z tym nic robić, nie śmierdzi i wchłonie się do podłoża. Chyba, że mamy ptasznika nadrzewnego to one mają tendencję do obsrywania szyb terrarium i wypadało by jakaś ściereczką raz na tydzień czy 2 przetrzeć. Robi się to tylko ze względów estetycznych. Ptaszników robi się czysto najczęściej tylko w trakcie przeprowadzki do nowego większego terrarium, jak urośnie. Jeśli pająk jest już duży i nie trzeba zmieniać terra na większe, to czysto trzeba robić najczęściej raz na kwartał, a w sumie raz na pół roku też wystarczy


Podsumowując jest to niedrogie i mało wymagające hobby. Na spokojnie możesz mieć hodowlę i wyjechać sobie na wczasy na 2 tygodnie i nikogo nie musisz prosić, żeby coś przy pająkach grzebał

CoryTrevor

@Daewoo_Esperal 

Wiek emerytalny: 7 lat

wiatrodewsi

@splash545 Dzięki, już wiem prawie wszystko, jeszcze tylko jedno głupie pytanie:


Ptaszniki trzeba karmić żywym robactwem?

splash545

@wiatrodewsi Tak, najlepiej żywymi. Mogą być też martwe, ale muszą być świeżo ubite(jakieś suszone odpadają). Na pewno żywe są dużo bardziej atrakcyjne dla pająka. A zabitymi tak naprawdę karmi się jedynie maluchy jeśli są strachliwe, albo karmówka jest dla nich za duża

Daewoo_Esperal

@splash545

drewnojady też nie polecam bo potrafi się taki robal zakopać w podłożu, a jak pająk będzie linieć to wyjdzie i go zeżre


Ej ale kto kogo zezre?

splash545

@Daewoo_Esperal Jak pająk przechodzi wylinkę to zrzuca swój stary chitynowy pancerzyk. Robi to leżąc na plecach i jest wtedy kompletnie bezbronny, a trwa to kilka godzin. Przez następne 3-4 dni twardnieje mu nowy pancerz i kły jadowe. W tym czasie nie może zaatakować bo połamie sobie kły, jest też wtedy żelkowaty i nie ma warstwy ochronnej. A taki zakopany skurczybyk dobrze rozpoznaje moment kiedy wyjść i zaatakować pająka, który leży miękki i jest jeszcze po części zaklinowany w starym pancerzu.

Takie mączniki czy drewnojady to wpierdolą wszystko owoc, warzywo, mięso czy pająka bez różnicy

Daewoo_Esperal

@splash545 o kurde ಠ_ಠ

TrocheToBezSensu

@splash545 Napisałeś, że jad słaby. Co to dokładnie oznacza? Gdyby Cię ukąsił, czyli wbił zemba, to co by się stało? Tylko by popiekło i przestało, czy byłoby to groźniejsze?

splash545

@TrocheToBezSensu Siła jadu porównywalna do jadu osy. Wiadomo ktoś może być uczulony i przejść to trochę gorzej, ale tak samo na jad osy też są ludzie uczuleni.

W większości przypadków jest dokładnie tak jak piszesz, trochę popiecze i przestanie tak z godzinę może dwie.

Druga rzecz to szansa żeby pająk wbił w nas zemba jest minimalna Naprawdę trzeba się o to mocno postarać, ja mam swoją hodowlę od roku i regularnie biorę pajuny na ręce i nigdy żaden mnie nie ugryzł

Zaloguj się aby komentować