Zdjęcie w tle

Społeczność

Termomix

2

Pytania, opinie, protipy i wszystko, co związane z garnkami na prąd.

Hej,
Zastanawiam się nad zakupem sprzętu typu termomix. Tylko że moim zdaniem jego cena jest za wysoka jak za takie urządzenie. I tak myślę czy lidlomix się bardziej opłaca? Czy może lepiej dopłacić do oryginału. Korzystał ktoś z obu urządzeń żeby obiektywnie doradzić?
nobodys

@AliGi Lidlomixa używam sporadycznie od jakichś 3 lat i może nie przydaje się codziennie, ale nadal nie zamieniam się go pozbywać ani wymieniać na coś lepszego (mam jeden z pierwszych modeli "connect", czyli jedne ze starszych).


Byłem u kumpla na weekend i on miał Thermomixa, tak sobie porównałem i pomijając fajny system zamykania to z mojej perspektywy nie warto dopłacać, szczególnie jeżeli się myśli o nowej wersji lidlomixa smart. Kumpel mówił, że gdyby nie dostał thermomixa na prezent ślubny to na pewno by wolał lidlomixa a resztę kasy wydać na coś innego.


Ogólnie największy minus tych gadżetów jest taki, że zajmują sporo miejsca, ale ja wolę czasami użyć lidlomixa zamiast jakiejś alternatywy. Nie są też szczególnie wygodne do czyszczenia, ale jak się gotuje to zawsze jest ten ból na końcu

GordonLameman

Thermomix jest spoko urządzeniem - szczególnie do gotowania na szybko, albo do np. Zup kremów. Nic prostszego nie znajdziesz

i można przy jego pomocy zrobić sobie dużo półproduktów (jak np. Przyprawę uniwersalną czy kostkę „rosołową”.


no i jednak baza przepisów jest ogromna.

dotevo

Sam nie mam. Ale znajomy ma oba i mówił, że zazwyczaj używa lidlowego bo ma większy garnek czy coś takiego. Trudno mi powiedzieć czy to wada czy zaleta. Zależy pewnie od potrzeb

Zaloguj się aby komentować

Ostatni na dziś post z #thermomix
tak jak mówiłem, służy mi do gotowania na #emigracja
srednio lubie a już na pewno - niezbyt umiem gotować, ale gotuje z tym garnkiem ( konkretnie z tym egzemplarzem) od 2015 roku. W domu mam nowszy model tez.
nie mam skilla do gotowania jako takiego, doświadczenie z tym czymś daje mi codziennie świeży i w 95% smaczny posiłek.
Poprzednio żywiłem się głównie sosami ze słoika, na gotowych daniach, puszkach, albo najtańszym kateringu.
protip nr 1: jak chcecie dobry wywar do rosołu, zdublujcie czas gotowania wywaru, a do tego na drugie gotowanie załóżcie miarke i dajcie temperaturę na 100 stopni.
dla takich ułomów kulinarnych jak ja, nie ma nic lepszego.
nie mam makaronu do tego rosołu, a nie chce mi się już isc, także zjem z kolankami.
e891c59b-ea10-453d-8235-65107d8b0b19
pawelczi

@Dzienpachniejakpoczatek nie umiem gotować, ot filozofia. Cos, co tobie wydajecie dla kogoś innego jest ciężkie, a ta „maszynka” robi mi codziennie ciepłe żarcie, także trochę szacunku się jej należy.

Dzienpachniejakpoczatek

@pawelczi ¯_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

1b5805ed-b939-4259-b42c-f3b27b11f6c5
sorek

@pawelczi Najlepsze jest jak sobie masło orzechowe z orzechów zrobisz mmmm. Polecam! Mam i używam.

Zaloguj się aby komentować