Zdjęcie w tle
Stare Odmiany

Społeczność

Stare Odmiany

36

Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.

Liechtensteinska tarta jabłkowa ala szarlotka (zdjęcie poglądowe).


Składniki


2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie kliny


1 łyżka soku z cytryny


125g/4½oz masła, zmiękczonego, plus extra do smarowania


140g/5oz złotego cukru pudru


3 jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej, ubite


225g/8oz zwykłej mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


½ łyżeczki soli


5 łyżek pełnotłustego mleka


Na polewę


1½ łyżki cukru demerara


½ łyżeczki mielonego cynamonu


Rozgrzej piekarnik do 170C/150C Fan/Gas 3. Nasmaruj masłem i wyłóż na nim okrągłą formę do pieczenia ciast o średnicy 23cm/9in.


Obtocz cząstki jabłek w soku z cytryny i odstaw na bok.


W dużej misce, ubij razem masło i cukier, używając elektrycznego miksera ręcznego, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i na koniec dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając po każdym dodaniu, aż uzyskasz gładkie ciasto.


Przekładaj ciasto do formy. Ułóż powoi plasterki jabłek, płaską stroną do dołu, na cieście w formie spirali.


Na polewę zmieszaj cukier demerara i cynamon. Posypać ciasto.


Piec w środkowej części piekarnika przez 40-45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty, a wierzch będzie złotobrązowy. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut w formie. Przeciągnij nożem po brzegach ciasta i wyjmij je z formy na drucianą półkę.


Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.

233aa554-560a-4f77-9c08-70ab115e1a6e
Nebthtet

@Sobierajmateusz ociepaaanie, dawaj mi taką tartę

Zaloguj się aby komentować

Za nami piękny, udany, słoneczny, weekendowy dzień i z tej okazji specjalna świąteczna szarlotka z jabłek odmiany Kronselka ("Kronselska"). Z jabłek tej odmiany szarlotka udaje mi się najlepiej. Doskonale się rozpiekają, nie ma "wiórów", są wystarczająco soczyste aby masa jabłkowa była wilgotna, ale nie nadzbyt soczysta, dzięki czemu spód pozostaje dobrze podpieczony, suchy i kruchy. Kwaskowate, przełamuje smak słodkiego ciasta.

cf564997-d6f7-465a-944c-56f2aecadb66
Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka @Frasad to specyfika odmiany a że odmiana jest z XIX to ona się szybko utlenia.Współczesne odmiany są "pozbawione tej cechy " dlatego aby ładnie i długo leżały po krojeniu nietknięte a nie brązowe się stały.

GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz Zapewne też chodzi o transport, przechowywanie a potem ekspozycję w sklepie. Jeżeli jabłko nie ciemnieje, to nie widać na nim tak bardzo nieestetycznych wgniotek, wygląda na świeże i smaczne. Natomiast jeżeli chce się robić soki czy przeciery albo ciasta to trzeba szukać już nie w sklepie, gdzie sprzedawane są odmiany deserowe, ale u rolnika, albo sadzić sobie samemu...


Zresztą ten sam problem jest ze wszystkim - pomidorami, ziemniakami, bananami. W sklepach kupimy tylko odmiany deserowe najlepsze do spożycia bezpośrednio, które znoszą dobrze transport, kosztem często smaku.

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka tak to też transport i przechowanie aby się przechowały w paletach kilkotonych w i w komorach gazowych nawet kilka lat bez żadnego uszczerbku.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa: Kalwila Czerwona Jesienna.


Buraczki, Calville d`automne, Calleville Rouge d automne, Calleville Rouge d’Hiver, Edelkonig, Granat Apfel, Himbeerapfel, Kalwil Czerwony Jesienny, Kalwila Czerwona Jesienna, Kalwilla Jesienna Czerwona, Kalwila Malinowa, Le General, Rother Herbst-Calvill, Smażonki (1)


Pochodzenie: około 1600 rok (Francja)


Morfologia: : średnie i duże (7-8 cm); okrągłe, lekko żebrowane; czerwone z fioletowym rumieńcem; skórka gładka, z czerwonym marmurkiem pod spodem; (1)


Miąższ:


miąższ biały, bardzo soczysty, chrupki, delikatnie kwaskowaty, z nutami truskawek i malin, wyśmienity w smaku; pachnące(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – mała do średniej podatność


Mączniak Prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa –średnia podatność


Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.


Przechowywanie-odmiana jesienna o przechowaniu malsymalnym 2 miesiące


Dojrzałość zbiorcza:


Początek października. trwa około miesiąca


Odporność na mróz: duża


Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, oraz do suszenia.


Korona:kulista ,drzewo rośnie silnie


Zapylacze: Discovery, Idared, James Grieve, Królowa Renet, Melba, Melrose, Ontario, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska


(1)


Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne. Na mniejzasobnej gubi owoce.


Liczba owoców: bardzo plenna.


Szkólka:http://szymczaksad.com/o/sadzonki-kalwila-czerwona-jesienna/


Literatura:


(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-malinowka-uprawa-odpornosc-zapylacze/


(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883

76589e0e-53dc-4e4d-9243-4034eac70fe0
sullaf

Ej, ta odmiana wyróżnia się swoją urodą. Szczerze, najładniejsza jaką dotąd wrzucałeś, ładniejsza nawet od Delicous Red

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire


Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)


Morfologia: : duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem;(1)


Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący (1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – mała podatność albo wręcz odporna


Mączniak Prawdziwy-duża podatność.(2-3 razy siarka przed lub po kwitnieniu


Zaraza ogniowa – mała podatność.


Rak drzew owocowych- bardzo wrażliwa. (2 razy miedzian na wiosnę oraz stylit)


Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.


Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do marca.Dobra od grudnia


Dojrzałość zbiorcza:Druga połowa września


Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.


Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także do suszenia oraz kompot.


Korona:kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.


Zapylacze: Złota Reneta, Koksa Pomarańczowa


Szkółka:


https://krzewydrzewa.pl/jablon-pepina-ribstona-p-389.html


Uwaga odmiana nie cierpi suszy przez którą staje się mało urodzajną odmianą oraz owoce są wtedy zdecydowanie mniejsze oraz są mało smaczne.


Literatura:


(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-pepina-ribstona-uprawa-odpornosc-zapylacze/


 (2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883

e958973a-2f99-44e8-9a22-745cd10c9251

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa: Pepina Parkera, Parkers Pepping, Parker’s Pippin,


Pochodzenie: Stara angielska odmiana wyhodowana przez kapitana Williama Parkera jako losowa siewka (skąd nazwa) w XVIII wieku. (2) Przodek koksy pomarańczowej przez to i Gali.


Morfologia: małe do średniej wielkości, najczęściej kuliste lub kulisto-stożkowate, żółtawozielone, prawie całe pokryte brązowym odrdzewieniem. Kielich zamknięty, mały. Szypułka krótka i gruba. (1).


Miąższ: Zielonkawobiały, dość zwięzły, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty, lekko aromatyczny. (1).


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – mała podatność.


Mączniak Prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa – mała podatność.


Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.


Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do lutego.


Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.


Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także na cydr, sosy oraz do suszenia.


Korona: średnia lekko spłaszczona, średnie zagęszczenie gałęzi.


Zapylacze: Reneta Baumana, Reneta Ananasowa, Koksa pomarańczowa, Złota reneta.


Podaje namiary na odmianę może się wymienią zrazami : Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice grzegorz.hodun @inhort.pl lub do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 281.


Literatura


(1)- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.7/2015/1_8_jablon.pdf


(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok


(3)fotografia- https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/179/1792359/original.jpg

a3caafe0-686d-482c-841d-125b4fd03d6f
Sobierajmateusz

@sullaf no tak bo to bardziej kuchenna odmiana.

Zaloguj się aby komentować

Cześć, czy byłbyś w stanie zidentyfikować odmianę?


Jabłka dojrzałe właśnie teraz, miękkie, kwaśne, szybko brązowieją, idealne rozpiekają się w cieście (nie ma wiórków po starciu tylko robi się jednolita konsystencja). Idealne właśnie na szarlotkę. Ciekawi mnie, co to może być za odmiana. Rośnie na działce obok, nikt tych jabłek nie zbiera, to sobie kradnę na szarlotkę.


@Sobierajmateusz

aeda6b06-cc02-4a6b-a03b-a8db4dfe5d79
GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz Nie ma takiej dupki zwężanej, kształtem jest podobne do lobo i w sumie w smaku i miąszości też, tylko skórka inna i bardziej kwaskowate i trochę bardziej chrupkie.

GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz W sumie to mi jak to u nas mówią "kronselka" pasuje, wł. Kronselska

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka jep chyba zgadłeś

bd4fc02d-8373-4a94-89c2-ee7189bcd148

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia