Liechtensteinska tarta jabłkowa ala szarlotka (zdjęcie poglądowe).


Składniki


2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie kliny


1 łyżka soku z cytryny


125g/4½oz masła, zmiękczonego, plus extra do smarowania


140g/5oz złotego cukru pudru


3 jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej, ubite


225g/8oz zwykłej mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


½ łyżeczki soli


5 łyżek pełnotłustego mleka


Na polewę


1½ łyżki cukru demerara


½ łyżeczki mielonego cynamonu


Rozgrzej piekarnik do 170C/150C Fan/Gas 3. Nasmaruj masłem i wyłóż na nim okrągłą formę do pieczenia ciast o średnicy 23cm/9in.


Obtocz cząstki jabłek w soku z cytryny i odstaw na bok.


W dużej misce, ubij razem masło i cukier, używając elektrycznego miksera ręcznego, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i na koniec dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając po każdym dodaniu, aż uzyskasz gładkie ciasto.


Przekładaj ciasto do formy. Ułóż powoi plasterki jabłek, płaską stroną do dołu, na cieście w formie spirali.


Na polewę zmieszaj cukier demerara i cynamon. Posypać ciasto.


Piec w środkowej części piekarnika przez 40-45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty, a wierzch będzie złotobrązowy. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut w formie. Przeciągnij nożem po brzegach ciasta i wyjmij je z formy na drucianą półkę.


Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.

233aa554-560a-4f77-9c08-70ab115e1a6e

Komentarze (1)

Nebthtet

@Sobierajmateusz ociepaaanie, dawaj mi taką tartę

Zaloguj się aby komentować