Zdjęcie w tle
Stare Odmiany

Społeczność

Stare Odmiany

31

Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Kronselska
Transparent von Croncels
Apfel aus Croncels
Pochodzenie:
Odmiana ta wywodzi się z Francji. Został skomercjalizowany w 1869 roku jako Transparent de Croncels przez szkółkę Baltet w Croncels koło Troyes.
Najprawdopodobniej siewka Antonówki.
Morfologia:
Owoce są średnie, duże do bardzo dużych, o szerokości około 85 - 95 mm i 65 - 75 mm.Wysokie, kuliste do płytko kulistych ze zwężeniem w kierunku kielicha, łodygowe, płaskie żebra czasami przebiegają w poprzek owocu, jest on przeważnie równoramienny.(1)
Skórka:
Gładka, początkowo zielonkawobiała, później białożółta do matowozłotych. złotożółty, przebarwienia słoneczne występują rzadziej, a wtedy włoneczna strona jest pomarańczowo-żółtz do lekko czerwonawa.(1)
Miąższ:
Żółtawo-biały, rzadko z lekkim różowym odcieniem,zwinięty, soczysty. soczysty, o przyjemnym, delikatnie słodko-kwaśnym smaku, charakterystycznie przyprawionym armacie.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-odporna.
Rak drzew owocowych- niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Ciepi także przy niedoborach wapna wtedy jest gorzka zglizna podskórna i owoc gnije.
Przechowywanie:
Przechowanie owoców maks 3-4 tygodnie,Uwaga nie uszkadaj owoców bo stają się mączne i niedobre.
Dojrzałość :
Koniec sieprnia/połowa września owoce niedorzałe są niedobre i nie naprawi to przechowanie.(2)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Głownie kuchenne na ciasta oraz do słoików na jabłecznik,dobry owoc deserowy.Oraz dobry na cydr jedoodmianowy.
Korona
kulista, do piramidalnego, średniej wielkości, w początkowym wieku bardzo silna.
Owocowanie:
Przemienienne,wchłodzi w okres owocowania średnio-wcześnie,owocuje średnio do dużego plonu.
Zapylacze:
Ananasowa Renette,Baumanns Renette, Berner Rosenapfel, Cox Orangenrenette, Gelber Bellfleur,
Goldparmäne, Minister von Hammerstein, James Grieve (1)
Szkółka:
 https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://www.arche-noah.at/files/apfel_aus_croncels.pdf
(2)- https://www.selbstversorger.de/apfel-transparent-von-croncels/
(3)- Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
370d8d3a-1fd6-43a6-b05f-4f3889582f89
Sobierajmateusz

@SirkkaAurinko przecież sam mówiłeś że słabo znana a to są sporty jonagolda xD jakieś 15 % rynku jabłek w Polsce.

Sobierajmateusz

@SirkkaAurinko oboe są twarde i chrupiące

SirkkaAurinko

@Sobierajmateusz na Śląsku widać słabo znana

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
CESARZ ALEKSANDER(Aporta)
 , Kaiser Alexander,
Pochodzenie:
Odmiana jabłek pochodzi z południowej Rosji i została wprowadzona do
wprowadzona do Niemiec w pierwszej połowie ubiegłego wieku (przed 1850 rokiem).
Stamtąd szybko znalazł przychylność ze względu na uderzające piękno i rozmiar.(1)
W Polsce uprawiana przez zakoników od przynajmiej XV wieku.
Morfologia:
są duże do bardzo dużych 80-90mm wysokości i 90-110 mm szerokości, przeważnie wyglądające na wysokie, spłaszczone i stożkowe, bardzo szypułkowe, zmniejszające się w kierunku kielicha, z szeroką powierzchnią szypułkową. powierzchnia łodygi, mniej lub bardziej zaokrąglona w przekroju, ale często również z mniej lub bardziej wyraźnymi żebrami, które mogą przebiegać przez cały owoc.Połówki owoców niewiele się od siebie różnią.(1)
Skórka:
jest gładka, nieco elastyczna, jędrna, matowa do błyszczącej, jasnozielony, później zielonkawożółty do jasnożółtego, w kierunku słonecznym często szeroko, przeważnie tylko czerwonawy z kropkami, mogą występować paski na przemian czerwonawy z pomarańczowym(1)
Miąższ: białawy, w niektórych latach sporadycznie w obszarze kielicha i w i wiązkach naczyniowych w owocach słonecznych czerwonawy , półdrobny, luźny,kruchy, soczysty, lekko pikantny, słodko-winny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna do niskie podatność(4)
Mączniak prawdziwy-niska podatność(4)
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-odporny (4)
Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.(4)
Brunatna zglizna drzew ziarnkowych-wysoka podatność(4)
Przechowywanie:
Odmiana której owoce można przechować do 3 miesięcy po zbiorze, w chłodni do końca stycznia
Dojrzałość :
Zbiór :Koniec września,początek października.
Dojrzałość konsumpcyjna październik - grudzień(3)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -30 °C (do strefy klimatycznej 4)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe, oraz ciasta i inne dania, suszenie, cydr, dodatek do kiszonej kapusty, (2)
Korona
Rośnie silnie, tworzy duże drzewa o płaskiej koronie (4)
Owocowanie:
Plon wysoki, nieregularny regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananansowa, Reneta Baumanna(2)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://www.arche-noah.at/files/kaiser_alexander.pdf
(2)- https://niepodlewam.pl/jablon-cesarz-aleksander-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(3)- https://www.kv-gartenbauvereine-bamberg.de/de/obstparadies/apfelsorten/kaiser_alexander.php
(4)- https://www.kob-bavendorf.de/sorten-detail/name/Kaiser%20Alexander.html
(5)-Jabłoń Cesarz Aleksander – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883 roku.
973c80b5-d3d5-41d6-8f88-b1a9aa006556

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Грушовка московская
Gruszowka Moskowskaja
Pochodzenie:
Stara i powszechnie znana rosyjska odmiana selekcji ludowej o wcześnie dojrzewających owocach. Po raz pierwszy opisany w 1797 roku przez słynnego rosyjskiego pomologa A.T. Bołotowa.(1)
Morfologia:
Owoce moskiewskiej jabłoni Grushovka są małe lub średnie, ważą nie więcej niż 120 g, średnia waga jabłka wynosi 80 g. Kształt owocu jest kulisty, lekko spłaszczony, czasem cebulowy.(3)
Owoce wcześnie dojrzewające, średniej lub małej wielkości, silnie spłaszczone (prawie rzepowate), lekko ordzawione. (1)
Skórka:
Skóra jest gładka. Kolor podstawowy jest żółtozielony, w dojrzałości staje się biały. Ubarwienie kryjące ma postać lekko rozmytego rumieńca, a na nim różowe paski i plamki. Hipoderma jest liczna, biaława. Szypułka jest krótka, średnia do grubej. Lejek jest głęboki, szeroki, bez ozdób. Podstawka jest płytka, szeroka. Napompowane gruzełki ("perełki") są zwykle dobrze widoczne u podstawy działek. Kielich jest zamknięty. Serce jest lancetowate. Komory nasienne są zamknięte. Nasiona są średniej wielkości, o jasnokasztanowej barwie.(1)
Miąższ:
Miąższ owoców biały z żółtawym odcieniem, czasem różowy pod skórką, luźny, soczysty, delikatny, aromatyczny, smak kwaśno-słodki, często z przewagą kwasu.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność(1)
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Odmiana praktycznie się nie przechowuje przez to trzeba spożyć w 2 tygodnie od zbioeru.(3) maksymanie do 3 tygodni(6)
Dojrzałość :
Zastosowanie desererowe koniec lipca
Odporność na mróz:
ogromna do -50 °C (do strefy klimatycznej 2) -jedna z najlepszych na świecie oprócz czarnogruzu.
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe owoce nie nadają się na dżemy, konfitury, fermentację; (3)
Korona
Drzewa są dość duże i gęsto porośnięte. Korona jest mocna, u młodych drzew szeroko piramidalna, z wiekiem stopniowo staje się kulista. Kora na głównych gałęziach jest pomarańczowo-żółte(1)
Owocowanie:
Plon wysoki, nieregularny regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
Odmiana ta jest jabłonią samopylną.
Niezłe jako zapylacze: Antonówka; Confetti; Anyżówka; Kitajki; papierówka.(2) oraz najprawdoppodobniej estońska odmiana Susilepskie(5)
Szkółka:
https://szymczaksad.com/o/sadzonki-gruszowka/
Literatura:
(1)- https://vniispk.ru/varieties/grushovka-moskovskaya-grushovka-skorospelka
(2)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/g/moskovskaya-grushovka.html
(3)- https://sortoved.ru/yablonya/sort-yabloni-grushovka-moskovskaya.html
(4)- Атлас плодов под редакцией Адама Гребницкого
(5)- https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F
(6)- https://remontanta.ru/sorta-yabloni/263-yablonya-grushovka-moskovskaya
db9ab786-b06d-495d-97e2-9207a7f8f8e6
Sobierajmateusz

@sullaf bo może smakować jak gruszka.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Коричное полосатое
Koricznoje Połosatoje
Pochodzenie:
Uważa się, że jabłoń 'Коричное полосатое' pojawiła się w wyniku przypadkowego naturalnego zapylenia. Pierwszą wzmiankę o nim można znaleźć w książce V. A. Levshina (1)
Morfologia:
Jabłka są płasko-okrągłe, lekko żebrowane lub gładkie.(1)
Skórka:
Skórka jest cienka, gęsta, gładka, błyszcząca, prawie sucha; zielonkawo-żółta przy obraniu, żółknie podczas przechowywania. Wybarwienie okrywy jest ciemnoczerwone, paskowane i drobno cętkowane, obecne na większości owoców. Kropki podskórne są nieliczne, białawe, słabo widoczne(1)
Miąższ: Biało-żółty, często różowawy pod skórką, delikatny, średnio soczysty(1)
smak jest kwaśno-słodki, o swoistym smaku i aromacie przypominającym cynamon
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – Jest umiarkowanie odporna na parcha jabłoni i parcha liści.(2)
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
 Zaraza ogniowa- mała podatność
Rak drzew owocowych- mała podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do dwóch miesiecy.
Dojrzałość :
deserowe od pierwszej połowy sierpnia,zbiór do końca sierpnia.
Odporność na mróz:
bardzo duża do -45 °C (do strefy klimatycznej 2)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz mniej przetwórczą
Korona:bardzo silna wzniesiona bardzo dobrze rozgałeziona.
Owocowanie:
późne wchodzenie w owocowanie, niska produktywność, gałęzie odchodzące pod ostrym kątem (2),najprawdopodnoniej przemieność owocowania
Pierwsze jabłka pojawiają się na drzewie w wieku około 7 lat, w niesprzyjających warunkach lub niewłaściwej pielęgnacji - w wieku 10 lat.(1) zwiekiem plon wzrasta, ale staje się okresowy(3)
Zapylacze:
„Papirovka" i "Grusovka moskovska" czyli „Papierówka” oraz „Gruszkowe moskiewskie.
Najprawodpoboniej 3 grupa zapylania bo „Papirovka.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)- https://ogorodum.ru/jablonja-korichnoe-polosatoe-opisanie-sorta-foto-i-otzyvy.html
(2)- https://vniispk.ru/varieties/korichnoe-polosatoe-korichnoe-korichnevoe
(3)- https://www.uzhniy.ru/katalog/yablonya/korichnoe-novoe/
(4)- https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B5
(5)-Kоричное полосатое (вверху). «Атлас плодов» под редакцией Адама Гребницкого, 1906
1301827a-521c-4941-9f16-c1da4be24749
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Казахстанское Юбилейное
Kazachstanskoje Jubiliennoje
Pochodzenie:
Jest odmianą uzyskaną w Instytucie Badawczym Ogrodnictwa im. Łysenki na Syberii,lata 50
Morfologia:
Owoce o masie 85-120 g, płasko zaokrąglone, zielonkawożółte z ciemnoczerwonym rumieńcem(2)
Skórka średniej grubości, gęsta, mangowa, czasem ozdobna w liścieniu, cukrowa. Kolor skórek jest zielony, złoty na etapie dojrzałości konsumpcyjnej. Kolor oranżowoczerwony intensywny, rozmyty na 3/4 owocu, z licznymi średniej wielkości przetchlinkami(1)
Miąższ:
Miąższ jest biały, soczysty, delikatny, drobnoziarnisty, kwaskowato-słodki i bardzo aromatyczny.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność do odpornej.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
 Zaraza ogniowa- mała podatność
Rak drzew owocowych- niska podatność
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do sześciu miesięcy, przechować można do lutego w piwnicy w chłodni do kwietnia.
Dojrzałość :
deserowe od połowy września,przechowalnicze początek września.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -45 °C (do strefy klimatycznej 2)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz mniej przetwórczą
Korona: nie wiadomo ale rośnie bardzo silnie.
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio pózny po 5 latach(1)
Zapylacze:
nie wiadomo za mało zródeł rosyjskich.
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-https://supl.biz/sazhenets-yabloni-kazahskoe-yubilejnoe-mm-106-p15947959/
(2)-https://bakcharopss.ru/catalog/altayskoe_yubileynoe/
7b358817-318b-4c27-8de7-04b644b00dd1

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Orleańska
Herbstapfel Orleans Reinette
,Orléans-Reinette, Pepping von Holland, Reinette d`Orleans, Triumph-Reinette(6)
Pochodzenie:
Jabłoń Orleans Reinette została po raz pierwszy opisana we Francji około 1776 roku. Dziś jest uprawiana w całej Europie, ale pozostaje mało znana.
Morfologia:
Orleans Reinette to odmiana średnia do dużej, o średnicy średnio 7-8 centymetrów, (3)
Średnie, ordzawione jabłko, o okrągłym i płaskim kształcie z ledwo wyczuwalnym żebrowaniem. Duże przetchlinki są rozrzucone nieregularnie.(2)
Skórka: Kolor podstawowy to żółty do pomarańczowego, który jest prawie całkowicie pokryty ordzawieniem. Na powierzchni wystawionej na działanie promieni słonecznych pojawia się rumieniec, na jabłkach w pełni dojrzałych należy szukać miedzianych lub pomarańczowych plam.
ma delikatny, serowy zapach, który wydaje się być charakterystyczny dla ordzawień. Pień jest krótki i ciężki, osadzony głęboko w zagłębieniu. Kielich jest duży i otwarty, osadzony w umiarkowanie głębokiej i szerokiej niecce.(2)
Miąższ:
Miąższ zawiera również centralny włóknisty rdzeń wypełniony drobnymi, czarno-brązowymi pestkami. Jabłka "Orleans Reinette" są aromatyczne i wydzielają owocowo-trawiasty zapach, który w przypadku intensywnego ordzawienia owoców wydziela czasem subtelne nuty sera.(3)
Miąższ kremowy, średnio drobnoziarnisty, delikatny i żujący z odrobiną chrupkości. Wytrawny i słodki, o aromacie skórki pomarańczowej i miodu, orzechowy. (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność
Mączniak prawdziwy-niska podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- niska podatność
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do trzech miesięcy, najlepsze smaki po dwóch tychodniach w przechowalni(5)
Dojrzałość :
koło połowy października.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
dobre jabłko deserowe, jabłko gospodarcze, do spożycia na świeżo, kompot, mus, sok, cydr(1)
Korona
średnio silna, o wyprostowanej, rozłożystej koronie .(2)
Owocowanie:
Owocuje co dwa lata.,dość przemienie ale plon dobry(2)
Zapylacze:
Braeburn, Elstar, Fiesta, Flamenco, Gala, Golden Noble, Głogówka, Królowa Renet, Pinova(4)
Szkółka:
https://www.pflanz-es.de/de/obstgehoelze/Obstbaeume/malus-orleans-reinette-herbstapfel-orleans-reinette.html
Literatura:
(1)-https://www.pflanz-es.de/de/obstgehoelze/Obstbaeume/malus-orleans-reinette-herbstapfel-orleans-reinette.html
(2)-https://pomiferous.com/applebyname/orleans-reinette-id-4762
(3)-https://specialtyproduce.com/produce/Orleans_Reinette_Apples_8623.php
(4)-https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-orleanska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(5)-https://www.saltspringapplecompany.com/orleans-reinette
(6)-https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-orleanska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(7)-Goethe, Degenkolb, Mertens: �pfel und Birnen - Die wichtigsten deutschen Kernobstsorten, Berlin 1894
5da17829-b764-4cc0-9938-cafb8b28fa90

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Woskowa,
 Schöner von Wiltshire,Weiße Wachsrenette
Pochodzenie:
Z tym jabłkiem - lub jabłkami - wiąże się wiele historii. Dredge's Beauty of Wilts pochodzi z połowy XVIII wieku. Niektórzy uważają, że jest to zmiana nazwy Harvey's Pippin (niesłusznie), która była jeszcze starsza. Następnie jest Beauty of Wilts, która po raz pierwszy pojawia się pod tą nazwą w 1826 roku.(Anglia)(1)
Morfologia:
Owoce są duże, tępo zakończone, okrągłe do nieco nieregularnie zbudowanych, o wysokości 58 - 68 mm i szerokości 78 - 84 mm., gładki do płytko żebrowanego pokróju owocu,.(2)
przekrój poprzeczny nie jest całkiem okrągły, kształt średniobrzuszny do miseczkowatego, zmniejszający się w kierunku kielicha.zmniejszający się w kierunku kielicha(2)
Skórka:
jest gładki, lekko tłusty, kolor podstawy początkowo zielonkawy, po dojrzeniu jasnożółty,strona słoneczna ma delikatny, kropkowany czerwonawy odcień do koloru podłoża, jak również lekki, rzadko występujący mocniejszy, czerwony pasek.Możliwe zerwone smugi,Zapach wyczuwalny.(2)
Miąższ:
jest żółtawo-biały, półdrobny, soczysty, tylko lekko pikantny, z nieco przeważającą zawartością cukru.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna.
Mączniak prawdziwy-niska podatność.
 Zaraza ogniowa-średnia podatność.
Rak drzew owocowych- niska podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechować można do końca grudnia.
Dojrzałość :
Połowa października/początek listopada.
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) nadaje się również do uprawy w trudnych miejscach.(3) do nawet 700 metra nad poziomem morza,
Przeznaczenie:
dobre jabłko deserowe, bardzo dobre jabłko gospodarcze
Korona
Drzewo: wzrost średni, z wysoką koroną,()
Owocowanie:
Plon o późnym początku jest nieregularnie wysoki i średnio wysoki, bez wyraźnej przemiany(6)
Zapylacze:
'Landsberger Renette', 'Danziger Cantapfel', 'Berner Rosenapfe'(7)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-http://www.bernwodeplants.co.uk/descriptions/apple4.htm
(2)-https://www.arche-noah.at/files/schoener_von_wiltshire.pdf
(3)-https://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6ner_von_Wiltshire
(4)-https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/815/malus-schoener-von-wiltshire
(5)-Schaal, Gustav: �pfel, Birnen, Stein-Beeren- und Schalenobst, Eckstein u. St�hle, Stuttgart
(6)-https://www.naturadb.de/pflanzen/malus-schoener-von-wiltshire/
(7)-https://www.heros-baumschulen.de/schoener-von-wiltshire/
(8)-https://1000obstbaeume.de/2012/12/schoner-von-wiltshire/
4d415429-e08b-4861-b0f3-9fba1cd8b6be

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Kulona
Coulon`s Reinette, Kulon, Kulona, Reinette Coulon
Pochodzenie:
Odmiana belgijska, otrzymana w szkółce Coulona w Liege w 1856 roku**.(5)**
Morfologia:
Duże do bardzo dużych, okrągłe, czasem stożkowate, czasem spłaszczone. Oko jest średnio duże i zamknięte, osadzone w wąskiej i płytkiej niecce. Trzon jest krótki i wysunięty, osadzony w wąskim, głębokim zagłębieniu.(1)
Jabłko jest duże do bardzo dużego o długości 74 mm i średnicy 89 mm, mierzonej w najszerszym miejscu. Matowy zielony kolor podstawy stopniowo staje się żółtawo-szary i często są całkowicie lub częściowo pokryte szarym, rdzawym nalotem(2)
Skórka:
Kolor podstawowy jest zielony dojrzewający do złotożółtego, nad którym znajduje się czerwonawy rumieniec na wystawionej na słońce powierzchni czołowej i duże plamy brązowawego ordzawienia.(1)
Miąższ:
Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, jędrny i kruchy. Bardzo soczysty i słodki, lekko ostry, nieco aromatyczny..,(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średmia podatność Jabłka mogą dostać parcha.(2)
Mączniak prawdziwy-niska podatność;
 Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się z trudem do stycznia najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme początek padziernika,zbiór konsumcyjny max do 15 października.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej 5) (3)
Przeznaczenie:
Owoce deserowe/świeże spożycie (bardzo dobre), do pieczenia (bardzo dobre), moszcz (dobre)(3)
Korona
silna, później malejąca ,drzewo ma kulistą koronę. Obficie owocuje (4)
Owocowanie:
Plonuje naprzeminienie przez to plony są na przemian średnie i niskie.
Zapylacze:
Reneta Landsberska(4)
Reneta Damasceńska, Piękna z Boskoop, Szara Reneta Francuska, Reneta z Zabergau**(5)**
Szkółka:
https://szymczaksad.com/en/seedlings-of-fruit-trees-and-berry-shrubs-orchard-farm-poland/
Literatura:
(1)- https://pomiferous.com/applebyname/reinette-coulon-id-5367(1)
(2)- https://www.sonneruplund.dk/eng/html/coulon.html
(3)- https://www.naturadb.de/pflanzen/malus-coulons-renette/
(4)- https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-kulona-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(5)- https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-reneta-kulona/
(6)-Jabłoń Reneta Kulona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce ta odmiana jest znana także jako Kulon i Kulona. Jabłoń Reneta Kulona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
56ff5556-8e87-40d0-b72e-8e3f2908cf86
bb672d3c-cb06-41a0-91ab-361b5eb202f5
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Kurska,Ренет Золотой Курский
Pochodzenie:
Jabłoń " Renet zolotoj kurskii" jest starą lokalną odmianą środkoworosyjską. Po raz pierwszy opisany przez N.I. Kichunowa w 1892 roku w guberni kurskiej.
Morfologia:
Owoce są duże, o średniej masie 120 g, okrągłe, o regularnym kształcie, o średniej jednobarwności. Łodyga jest długa, średniej grubości, prosta. Lejek jest głęboki, średniej szerokości, ze średnim ornamentem. Podstawka jest płytka, wąska, bruzdowana. (4)
Skórka:
Główne zabarwienie jasnożółte, zabarwienie kryjące na mniejszej części owocu, rozmyte, różowe. Podskórne kropki są małe, słabo widoczne. (4)
Miąższ: Miąższ jest biały, średnio zwarty, bardzo pikantny, drobnoziarnisty, soczysty. Smak jest kwaśno-słodki, świeży, o średnim aromacie. (4)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność(4)
Mączniak prawdziwy-wysoka podatność (2)
 Zaraza ogniowa-niska podatność do odpornej.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.(2)
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Dość dobre do marca spojojnie w chłodni do czerwca(1)
Dojrzałość :
Owoce dojrzewają na przełomie września i października,Można przechować dp marca czym dłużej przechowywane są tym słodsze,oraz bardziej świeże.(2)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz przetwórczą
Korona
Drzewa są średnie do wysokich, o szeroko piramidalnych lub zaokrąglonych, nielicznych koronach.(1)
Owocowanie:
Wydajność jest wysoka. Zaraz potem spada. Owocowanie rozpoczyna się w 6-8 roku.Dość przenienienie. (1)
Zapylacze:
Odmiana ta jest samopłodna. Zapylana jest przez Antonówkę.(3)
Pepinka litewska.(Glogierówka)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://leplants.ru/malus-renet-zolotoy-kurskiy/
(2)- https://vniispk.ru/varieties/renet-zolotoi-kurskii-zimnii-zolotoi-renet-zolotarevka-renet-zolotorevskii-rogulevka
(3)- http://prosadovodstvo.ru/iablonia/iablonia-renet-zolotoi-kurskii-iablonia-renet-baumana.html
(4)- https://glavagronom.ru/base/seeds/plodovie-semechkovie-yablonya-renet-zolotoy-kurskiy-8261337
(5)- http://gardenweb.ru/renet-zolotoi-kurskii-sort-yabloni
082f8803-f8e6-4f7e-a824-994e27a1ce69
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Osnabrück,Osnabrücker Renette,
Pochodzenie:
Odmiana należy do grupy Renette i została po raz pierwszy opisana przez Johanna Ludwiga Christa w 1802 roku.Pochodzi najprawdopodbojniej z okolic Osnabrück(Szwajcaria(A.(1)
Podobnie jak większość rennet szarych, „Osnabrücker Renette” jest ceniona za ostry, słodko-kwaśny smak i długi okres przydatności do spożycia
Morfologia:
Średniej wielkości, kulisto-stożkowe, średnio 50 mm wysokości i
65 mm szerokości, dość równomiernie zbudowany, w przekroju poprzecznym głównie szczególnie wokół kielicha 5 kątowego.(2)
Skórka:
Sucha, matowo-błyszcza, jędrna, kolor skórki zielonkawożółty, w opakowaniu papierowym biało-żółty do żółtego, nasłoneczniona strona ceglastoczerwona, w nim także ciemniejsze krótkie pasy, często także bez koloru kryjącego;
zazwyczaj cały owoc z wyjątkiem obszaru kielicha pokryte drobną, ciemnoochrową rdzą; plamy skórne umiarkowanie liczne; zapach niewyczuwalny.(2)
Miąższ:
Żółtawy do zielonkawego, drobnokomórkowy i gęsty, umiarkowanie soczysty, słodko-kwaśny, renetowaty.kwaśny, renetowy zapach, zapach słaby.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.(5)
Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.(5)
Przechowywanie:
Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania około grudnia (7).Przechowanie do końca Marca(7).
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
  bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3).
Przeznaczenie:
Sok, cydr,odmiana na pieczenie jabłek,odmiana deserowa(6)
Korona
Bardzo wysoki energiczny wzrost jabłoni, tworzy ona kulistą koronę drzewa i posiada sporą krótkopedów(8).
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny po 4 latach (1)(7)
Zapylacze:
Należy do grupy zapylenia: C-czyli 3 (9)
Możliwe zapylacze którę kwiną podobnie: Pepina Lineusza,Gloser,Winter Banana,Kronselska,Papierówka,James Grieve.
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://de.wikipedia.org/wiki/Osnabr%C3%BCcker_Renette
(2)- https://www.arche-noah.at/files/osnabruecker_renette_web.pdf
(3)-Langethal: Deutsches Obstcabinet
(4)Eduard Lucas, G. C. Oberdieck: Pomologische Monatshefte
(5)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/osnabruecker-renette.html
(6)- https://shop.haidegg.at/produkt/osnabruecker-renette/
(7)- http://www.netzwerk-streuobst-filderstadt.de/9-mog/32-baum26
(8)- https://biobaumversand.de/Apfelbaum-Osnabruecker-Renette/007188630813806
(9)- https://pomiferous.com/applebyname/osnabrucker-reinette-id-4771
0ee183e4-b17d-4d5e-b4d8-1b27264d880a
6308e7f0-3e0b-404e-9409-9fc86300a2d6

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Muszkatowa
 Margil, Muscate, Muscat Reinette, Muscaten – Reinette, Muskateller Reinette, Muskatka, Muskotaly Renet, Muskatova Reneta, Renetta Muschiata, Reinette musquee, Reneta Muszkatułowa, Sucree d’Hiver
Pochodzenie:
Diel otrzymał odmianę bezimienną z Weilburga / Hesji w 1784 roku i nadał jej nazwę Muskatenreinette w 1800 roku, ze względu na smak muskatu. (3)
Leroy podejrzewa, że odmiana ta pojawiła się już u Olivera de Serres w 1608 roku pod nazwą Muscate. We Francji jabłko to nosi nazwę Reinette Musquée. (3)
Morfologia:
małe, średnio 45 mm wysokości i 60 szerokości, tylko bardzo rzadko średniej wielkości,
płaskie kuliste do krótkich kulistych stożkowate, równomiernie zbudowane, jednakowej wielkości,
przekrój poprzeczny prawie okrągły(5)
Skórka:
sucha do drobnoziarnistego, rzadko matowo błyszcząca, cienka; kolor podłoża białawy.
żółty do złotożółtego; kolor nasłonecziony pomarańczowo-czerwony,mogą także wystąpić czerwonawe paski oraz ordzawienia.(5)
Miąższ:
prawie białożółty, średnio drobnokomórkowy, średnio soczysty, kruchy, silnie słodko-kwaśny,
o intensywnym, przyjemnym smaku gałki muszkatołowej, zapach słaby(5)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność
Mączniak prawdziwy-mała podatność
 Zaraza ogniowa-mała podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa- mała podatność.
Przechowywanie: Dobre przechowanie do luteggo choć potrzebuje chłodni aby urzmać się do marca.
Dojrzałość :
zbiorcza w październiku, konsumpcyjna od grudnia do marca (1)
Na deser nalepiej zebrać na początku listopada(3)
Odporność na mróz:
duża do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)
Przeznaczenie:
dobry na sok, cydr i susz,dobre jabłko desrowe ale zbierane pózniej.
Korona
Drzewo rośnie tylko słabo do maksymalnie średniego wzrostu. Ze względu na liczne krótkie pędy owocowe odmiana nadaje się również do uprawy sadowniczej na espalier.(3)
Owocowanie:
Wchodzi póżno w okres dorzewania,ale za to plon jest duży oraz regulany.
Zapylacze:
Cellini, Królowa Renet(6)
Szkółka:
https://szymczaksad.com/
Literatura:
(1)- https://szymczaksad.com/o/reneta-muszkatowa/
(2)- https://library.wur.nl/speccol/fruitvrij/aepfel/Aepf2/Ae090.htm
(3)- https://obstsortenerhalt.de/obstart/details/18764
(4)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(5)- https://www.arche-noah.at/files/muskatrenette_beschreibung_und_foto.pdf
(6)- https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-muszkatowa-uprawa-odpornosc-zapylacze/
7f5756b2-1d1e-4f55-924f-347db873722f

Zaloguj się aby komentować

kwahu666

@Sobierajmateusz jest opcja kupna po jednym drzewku? Z wysyłką? Jesli tak to kiedy i jaki koszt

Sobierajmateusz

@kwahu666 tego nie wiem bo ja z stąd nic nie zamawiałem narazie

kwahu666

@Sobierajmateusz Oki dzieki

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Karmelicka
Carmeliter Reinette, Glace Rouge, Lange Roth Gestreifte Grüne Reinette, Reinette des Carmes, Reinette Rousse, Reinette Truite
Pochodzenie:
Zimowe jabłko stołowe nieznanego pochodzenia. Wspominany w XVII-wiecznej Francji.Odmiana charakterystyczna ponieważ smakuje jak ostry cynamon (2)
Morfologia:
średniej wielkości, ok. 70 mm szerokości, 60 mm wysokości, owoc wydłużony, okrągły; brzuch znajduje się nieco poniżej środka, zwęża się bardziej ku górze niż ku dołowi; często jedna strona jest bardziej rozwinięta niż druga.(3)
Skórka:
gładka, błyszcząca, bladozielona z drzewa, zielonkawożółta, gdy dojrzewa do przechowywania, brązowo-czerwona zaciekła i wypłukana po stronie nasłonecznionej. Często występują charakterystyczne drobne szare plamki rdzy, po stronie cienistej są one bardziej zielonkawe, wokół kielicha często występują drobne rdzawe powłoki.(3)
Miąższ:
żółtawobiały, delikatny, o charakterystycznym, cierpkim i ostrym smaku cukru oraz cynamonu
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –niska podatność
Mączniak prawdziwy-niska podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Dobre przechowynie wytrzyma do 6 miesięciecy spokojnie.
Dojrzałość :
Dojrzewa w połowie października,najpesze w połowie grudnia wytrzyma do lutego.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Na stół i do gospodarki pierwszej rangi, a także doskonała do przygotowania cydru(4). Owoce muszą pozostać na drzewie jak najdłużej(3)
Korona
Odmiana ta jest wolno rosnąca i tworzy regularne łodygi na pniu. Mniejsze formy sprzyjają produkcji i urodzie owoców.(1) prawie kulistą koronę, (3)
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio pózny (3)
Zapylacze:
Nie wiadomo ale najprawodpobniej inne renety.
Szkółka:
https://szymczaksad.com/en/seedlings-of-fruit-trees-and-berry-shrubs-orchard-farm-poland/
Literatura:
(1)-http://lescrets.free.fr/pomme1/fpommes/reinettecarmes/reinettecarmesdf.html
(2)-https://www.prospecierara.ch/fr/vegetaux/catalogue-des-varietes/detail.html?tx_psrsortenfinder%5BshowUid%5D=OB-11088
(3)-https://library.wur.nl/speccol/fruitvrij/aepfel/Aepf1/Ae029.htm
(4)-https://www.saltspringapplecompany.com/carmeliter-reinette
(4)– rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
db901c8e-ed90-4ced-8c32-1195a716f5f7

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Oberdieck’s Reinette, Reneta Oberdika, Reinette d’Oberdieck, Reinette Oberdieck
Reneta Oberdiecka
Pochodzenie:
Odmiana została odkryta około 1850 roku przez niemieckiego pomologa Eduarda Lucasa jako siewka w Bad Cannstatt koło Stuttgartu i nazwany na cześć jego kolegi J.G.C. Oberdiecka.(1)
Morfologia:
średniej wielkości, kuliste, kielich i trzon spłaszczone, średnio 54 mm wysokośći szerokości 68 mm, równe połówki, okrągłe w przekroju, raczej równe równomiernie zbudowany
Skórka:
sucha, matowo-błyszcząca, nie ulegająca zatłuszczeniu, nieco twarda; kolor podstawowy.
mętny, zielonkawo-żółty do żółtego; kolor nasłonecziony rzadko występuje ale jest
brązowo-pomarańczowy;plamy przetchinkowe liczne, bardzo widoczne jako rdzawe gwiazdy.Oraz wokół kielicha możliwe rdzawe smugii.(1)
Miąższ:
żółtawobiały, drobnokomórkowy, zwarty, soczysty, chrupiący, jędrny, później kruchy,
przyjemnie słodko-kwaśny, aromatyczny w smaku, zapach niewyczuwalny(1)
Miąższ pięknie biały z kilkoma zielonymi żyłkami wokół rdzenia, delikatny i miękki, o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku z dość silnym aromatem pigwy(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować dobrze do stycznia potem gnije ale dość dobra do przechowania do końca Grudnia i wtedy ma najlepszy smak.
Dojrzałość :
Czas zbioru: pierszwa połowa października. Czas dojrzewania: grudzień - luty
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe które również wybitnie nadaje się do gotowania(2)
Korona: wysokoa oraz rozłożysta możliwie że kulista
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://szymczaksad.com/en/seedlings-of-fruit-trees-and-berry-shrubs-orchard-farm-poland/
Literatura:
(1)- https://www.arche-noah.at/files/oberdiecks_renette_beschreibung_und_foto.pdf
(2)- https://library.wur.nl/speccol/fruitvrij/aepfel/Aepf2/Ae090.htm
(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
ecd35e8d-bde5-4096-9b28-a4302078a9f2
moll

@Wannasauna normalne. Kup sobie dowolne jabłko i tak przekrój

Sobierajmateusz

@Wannasauna 90% ma gwiazke tylko różnią się kształtem,położeniem oraz wielkością reszta ma kryż albo trójkąt.

starebabyjebacpradem

@Wannasauna zauważ że większość roślin się rozrasta jak liczby pierwsze rosną, masz 3 5 7 liści 3 5 7 nasion itd.

Zaloguj się aby komentować

Macie niezależną recenzje odmiany „Winter Banana” którą bardzo lubię.
https://www.youtube.com/watch?v=nQdde8XrCCU
Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem trzeba będzie pisać do PAN Poświn bo ja nie dam tak małego drzewka.Poczekaj za rok wystawią

starebabyjebacpradem

@Sobierajmateusz będzie i mały

starebabyjebacpradem

@Sobierajmateusz do bolestraszyc napisałem zobaczymy co odpiszą

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Ренет бергамотный
Renet Bergamotnyj
Pochodzenie:
Renette bergamotka (swobodne zapylenie półtorafuntowej odmiany Antonówki) w 1892 r
Odmiana hodowlana I.V. Miczurin(Rosja)
Morfologia:
Owoce są duże (średnia waga około 150g, niektóre owoce ważą ponad 200g). Kształt jest płaski lub płasko-okrągły, bez żeber. Owoce w momencie jedzenia są zielone, w momencie dojrzałości stają się żółte; nie ma zabarwienia kryjącego lub słabo wyrażony, zamglony rumieniec po stronie nasłonecznionej. Skóra jest mocno przetłuszczona i błyszcząca. Hipoderma jest liczna, widoczna, mała i zielona. Łodyga jest gruba, średniej długości. Lejek jest bardzo słabo wyrażony, często nie występuje lub nawet ma napływ na szypułkę, jak w owocach gruszy. Kielich jest otwarty lub półotwarty, osadzony w spodku o średniej głębokości i szerokości. Rurka podkaliskowa bardzo duża, głęboka, sięgająca prawie do komór nasiennych. Serce jest w kształcie rzepy, bardzo duże, niewyraźnie nabazgrane. Komory nasienne zamknięte, czasem półotwarte. Nasiona duże, szerokie, jasnobrązowe. Miąższ jest biały lub lekko zielonkawy, zwarty. (1) doskonale korzenno-słodki, z umiarkowaną kwasowością, smak z lekkim oleistym posmakiem.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia podatność
Mączniak prawdziwy-niska podatość
Zaraza ogniowa-nie wiadomo
Rak drzew owocowych- nie wiadomo.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do sześciu miesięcy najlepsze w grudniu.
Dojrzałość :
Zbiór połowa września.Dojrzewa powoli.
Odporność na mróz:
 ogromna do -40℃ a nawet wyżej odmiana stworzona przez Miczurina.
Przeznaczenie:
Głownie jabłko deserowe,oraz mniej przetwórcze.
Korona: Korona jest kulista, ale w miarę dojrzewania drzewa staje się rozłożysta, a u niektórych okazów płacze lub opada. Szkieletowe gałęzie odchodzą od głównego pnia pod ostrym kątem, a czasem poziomo.
silny wzrost, rzadkie gałęzie; pędy są długie, fasetowane na końcach, puszyste, średniej grubości.(2) .
Owocowanie:
Drzewa zaczynają owocować w 6-8 roku po posadzeniu i charakteryzują się wysokimi plonami, średni plon to 94 kg z drzewa, największy to 212 kg. poniżej średniej przemieość (3)
Zapylacze:
Nie wiadomo.
Szkółka:
http://szymczaksad.com/o/renet-bergamotnyj/a
Literatura:
(1)- https://glavkonserv.github.io/sorta/yablonya-renet-bergamotnyj.html
(2)- http://agrolib.ru/books/item/f00/s00/z0000005/st054.shtml
(3)- https://garden.wikireading.ru/5757
(4)- http://michsad.ru/renet-bergamotnyi
9108642c-8958-4a9d-bc5a-a2bd53d0da6e

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Reneta Simirenko,
Reinette Simirenko, Reinette verte de Simirenko, Ренет Симиренко, Эеленый ренет Симиренко, Ренет Филибера, Wood’s Greening
Pochodzenie:
Pochodzi z ogrodu Ukraińca Lwa Simirenko[1) XIX wiek ale bardzo popularna była za czasów ZSRR.
Morfologia: Średniej wielkości, stożkowaty ze słabym żebrowaniem. Przeważnie zielony, czasem z nikłymi, bladozielonymi smugami, nierzadko z bladoróżowym rumieńcem na wystawionej na słońce stronie wierzchniej. Wyraźne, umiarkowanie duże i obfite, białawe przetchlinki. Trzon jest szczątkowy i osadzony głęboko w lejkowatym, umiarkowanie głębokim zagłębieniu, które czasem jest ordzawione. Kielich jest średniej wielkości, otwarty i otoczony lekko gałkowatą koroną.(2)
Miąższ:
Miąższ jest kremowy, średnio drobnoziarnisty i nieco delikatny, choć chrupiący. Soczysty, lekko słodki i zdecydowanie cierpki z lekkim aromatem cytryny. Pod wpływem powietrza brązowieje.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność.
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowywanie w warunkach chłodniczych oraz w piwniczych jest bardzo polecana, dlatego że owoce zbierane niedojrzałe są bardzo kwaśne i muszą odleżeć kilka tygodni w chłodzie, aby były słodko-winne (4).
Można przechowywać do 6-7 miesięcy.(5)
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
średnia do -25 °C (do strefy klimatycznej 5b)
Przeznaczenie:
Owoce głównie deserowe oraz ma duży potencjał sokowy dobra na wina do 10%
Korona:
Simirenko to drzewo o kulistej, gęstej koronie i cienkich, sztywnych gałęziach.(5)
Owocowanie:
Pózno wchodzi w okres owocowania po 7 latach po posadzeniu wchodzi w okres owocowania niezbyt przemienie ale plon jest dobry z drzewa.
Zapylacze:
Odmiana jest częściowo samopylna, daje od 3 do 11 proc. kompletnych zalążków. (3)
Omiany zapylające należą do 4 grupy zapylającej więc najprawodpodniej:Golden Delikates,Winter Banana oraz Antonówka.
Możliwe zapylacze z 3 grupy:: James Grieve, Gloster,Pepina Lineusza.(5)
Szkółka:
https://szymczaksad.com/g/jablon-sadzonki-drzewka/
Literatura:
(1)- https://www.asanet.org/wp-content/uploads/savvy/footnotes/1979/ASA.12.1979.pdf
(2)- https://pomiferous.com/applebyname/champagner-reinette-id-1249
(3)- https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE
(4)- https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0
(5)- https://www.gimolost.de/de/apfel-malus/sommeraepfel/apfel-simirenko
(6)-Ренет Симиренко. «Атлас плодов» под редакцией Адама Гребницкого, 1906
c09fca8f-9fd4-49ba-b46c-5078cc1077e2
Sobierajmateusz

@sullaf jescze jest sporo renet więc nie wiem czy na na mięsiąc starczy wystarczy :Reneta Muszkatowa,Karmelicka,Oberdiecka,Kulona Reinette Clochard,z Bredy,Damaceńska, Reinette De Caux,Reinette de Flandre,Reinette De France,Reinette Des Capucins,Reinette Du Mans,Reinette Dubuisson,Reinette Piquée

Zaloguj się aby komentować