Zwykle o tej porze roku mama robiła nam 'hot dogi' z kapustą
Bułki pszenne najlepiej na zakwasie ale każde będą ok byle dość świeże, kapusta młoda (potem może być też starsza), cebula, przecier pomidorowy, sól i pieprz, masło, ser żółty.
Kapustę robimy z cebulą standardowo, na patelni na masełku najpierw cebula zeszklić, dodać potem kapustę, dusić na miękko, dodać przecier i przyprawy. Odstawić.
Bułki odciąć wierzch i wyjąć rozsądną ilość miękiszu by powstały miejsca na farsz. Byle nie wydłubac dziur. Włożyć do środka odrobinę lub więcej masła, włożyć farsz nakryć serem.
Piec w piekarniku aż ser się zarumieni a bułka będzie chrupiąca.
Doskonała przekąska (uwaga na temperaturę w środku ta kapusta pali podniebienie) również jak ostygnie.
Z wierzchołków bułek można zrobić małe zapiekanki lub zostawić na bułkę tartą (oczywiście zależy od ilości)
Tak mi się przypomniało, może komuś podejdzie.
#kuchnia #gotowanie
