Zrobiłem sobie na odwagę w lidlowym chlebowarze "pieczywo":
(>inb4 chlebowar, hej kupiłem dawno temu i służy mi dobrze do regularnych wypieków wg receptur)
500g mąki żytniej (a powinna być pszenna) razowej/2000, 500g wody, 2 łyżki (a pomyliłem z łyżeczką!!!!) soli, łyżeczka cukru, łyżka oliwy i 100 g nasion (czarnuszka, siemię lnianie i słonecznik) i paczka suchych drożdży 7g.
Jakoś się zmiksowało, nawet nie wiem czy urosło choć odrobinę.
Wnioski:
-
nie myl łyżki z łyżeczką, bo jak było wyraźnie słone to coś było nie halo
-
Trzeba czytać dokładnie przepisy.
BTW:
Szukam przepisu gdzie wykorzystuje wyłącznie żytnią razową / 2000.
Pytam, bo masa przepisu chce bym mieszał to z pszenną razową lub czyściejszą żytnią.
Całkiem zjadliwe z masłem, bo już solić nie muszę.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto
