Za poleceniem @Belzebub wybrałem się do restauracji Solar da Ajuda wsunąć Steka na gorącym kamieniu.

Na zdjęciu mięso wygląda na surowe i w rzeczy samej takie jest, ale właśnie na tym polega całe "show" tego dania, bo steka musimy niejako przyrządzić sobie sami - z takim stopniem wysmażenia jaki nam się podoba, odkrajając poszczególne kawałki i smażąc je po kolei. Kamień przez cały czas utrzymuje wysoką temperaturę, więc nie ma szans, że wystygnie zanim zjemy wszystko.
Po przyniesieniu do stolika stek jest odwracany o 180st i kładziony na widocznej warstwie dodatków (sól, czosnek i coś tam jeszcze XD) która koniec końców sama jara się na węgiel, ale jednocześnie izoluje mięso od kamienia tak aby ono samo nie zjarało się od spodu (w komentarzu filmik z czyjejś opinii google).

Z całą pewnością jeden z lepszych steków jakie jadłem jeśli chodzi o jakość mięsa, ale przede wszystkim ciekawe doświadczenie kulinarne.

Sama knajpa z zewnątrz wygląda niepozornie i "staro", ale w środku już tak nie jest i była właściwie jedyną restauracją w okolicy wypełnioną po brzegi, gdyby nie rezerwacja, to pewnie nie pisałbym tego posta.

Plusy:
-jakość mięsa
-turbo uprzejma i pomocna obsługa
-normalna cena: ~24eur za 250g
-mają menu nawet po Polsku, co wypada docenić, bo większość turystycznych miejscówek ma w dupie polskiego klienta

Minusy:
-z oczywistych względów mięso smaży się nie tylko w kuchni, ale też na sali przez ludzi nie umiejących sobie z tym poradzić (xD), więc momentami w lokalu ostro daje spalenizną, ale obsługa wtedy od razu wietrzy i jest git.

P.S. Espetada też była jedzona, ale w blasku steków nie miała szans żeby skraść show xD

8,5/10 - polecam

#jedzenie #podroze #madera
76b6499d-9419-4f1c-9a42-57ea7ca94e02
bec98b6c-4556-4bdf-b63d-3560fc91e600
Belzebub

@festiwal_otwartego_parasola mówiłem,że dobre ! Jeszcze dziś sobie wspominałem…ależ mi smaka zrobiłeś xD w sumie trochę takie deja vu bo jadłem tam dokładnie to samo i też taki kufel corala piłem. Może to nawet ten sam kufel. Tak czy siak - na zdrowie niech idzie w mięsień i pozdrawiam tomeczka co polecił to miejsce a nie pamiętam jego nicku!

Ramirezvaca

@festiwal_otwartego_parasola piwo piwem, ale poncha być powinna Ogólnie na Maderze żarcie mają wyborne.

festiwal_otwartego_parasola

@Ramirezvaca poncha też była ale w innej knajpie i to we wszystkich kolorach tęczy xD

Zaloguj się aby komentować