Wyrobię taką końcówką do miksera ciasto na domowy chleb, czy mogę mikser jest za słaby na to i go spalę? A jak już tu pytam, to macie jakiś sprawdzony przepis na chleb, który na pewno wyjdzie w elektryku, no i jaką formę polecacie do kupienia, najlepiej online z dostawą na terenie Unii Europejskiej.
#chleb #365chlebowgazelki #pieczzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto
02e98da2-5f3a-423d-8cb9-b7b885af5fd8
Basement-Chad

Sam chętnie poznałbym odpowiedź na to pytanie. Piszę więc taktyczny komentarz do obserwowania wątku.

wyborny

@rebe-szunis Wyrobić powinno się dać ale nie będzie to do końca wygodne. Wyrabiałem takim robotem ciasto na pizze lata temu.

m-q

Nie lepiej ręcznie? Takie "żywe" ciasto (drożdżowe / na zakwasie) lubi ciepło dłoni

moll

@rebe-szunis do tego nie potrzebujesz nawet miksera


Rzadkie ciasto wyrobisz i mikserem, ale przy gęstszym, jak mikser słabszy to spalisz.

rebe-szunis

@moll Spoko przepis, mam żaroodporne miski w których robię gołąbki, więc nie powinno być problemów. Problem to mąką, bo u nas nie numerycznych tyów, tylko takie, jak na fotce. Którą wybrać?

5a8b96f8-1d2e-4300-9439-d492f94e435e
moll

@rebe-szunis szukaj strong, bread albo plain flour bez żadnych dodatków

rebe-szunis

@moll Czyli chyba ta niebieska, a jakie dodatki tam mogą być?

moll

@rebe-szunis teoretycznie, chociaż cream to chyba z dodatkiem śmietany będzie

rebe-szunis

@moll  substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, kwaśny fosforan wapnia, kwaśny pirofosforan sodu).

Kurde, po tyle tego tam dają?

moll

@rebe-szunis szukaj jakiejś plain mąki bez udziwnień

rebe-szunis

@moll Ok, dzięki. Pewnie skończy sie wycieczką do tzw. polskiego sklepu.( ͡~ ͜ʖ ͡°)

moll

@rebe-szunis to kup otręby albo siemię lniane i dosyp tak ze 2-3 łyżki. będzie smaczniejszy niż czysty biały

Zaloguj się aby komentować