Wpływ żywności na środowisko (emisja CO₂ na kilogram produktu końcowego):
Wołowina (krowy mięsne): 99,48 kg
Ciemna czekolada: 46,65 kg
Jagnięcina i baranina: 39,72 kg
Wołowina (krowy mleczne): 33,30 kg
Kawa: 28,53 kg
Krewetki (hodowlane): 26,87 kg
Ser: 23,88 kg
Ryby (hodowlane): 13,63 kg
Wieprzowina: 12,31 kg
Drób: 9,87 kg
Jajka: 4,67 kg
Ryż: 4,45 kg
Orzeszki ziemne: 3,23 kg
Cukier trzcinowy: 3,20 kg
Tofu: 3,16 kg
Mleko: 3,15 kg
Płatki owsiane: 2,48 kg
Pomidory: 2,09 kg
Wino: 1,79 kg
Kukurydza: 1,70 kg
Pszenica i żyto: 1,57 kg
Jagody i winogrona: 1,53 kg
Banany: 0,86 kg
Ziemniaki: 0,46 kg
Jabłka: 0,43 kg
Orzechy: 0,43 kg
Warzywa korzeniowe: 0,43 kg
Owoce cytrusowe: 0,39 kg
źródło: Poore and Nemecek i Our World in Data.
#ciekawostki #ekologia
