Witamina B9
Słynny kwas foliowy. Kolejny, który jest syntetyzowany przez bakterie obecne w jelitach. A wiecie, jak się przeszczepia mikrobiom? Hoho, grubsza sprawa.
Cóż czyni kwas? Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy). Trochę tego jest.
A w czym jest? Głównie w warzywach liściowych - szpinak, kapustowate, pomidor, strączki, buraki, drożdże, wątróbka, jaja.
Zapotrzebowanie to około 400 ug (mikrogramów) dziennie.
Niedobór to: komórki się nie regenerują, niedokrwistość, zmęczenie, niepokój, depresja, bezsenność, zaburzenia w trawieniu i wchłanianiu. Brzmi jak #hejto30plus xd
Nadmiar to: bezsenność, rozdrażnienie, depresja, zaburzenia żołądkowe, alergie skórne.
#ciekawostki #witaminy