Witamina B2
E101, ryboflawina. W przemyśle spożywczym żółty barwnik.
A w człowieku bierze udział w utlenianiu i redukcji, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, uczestniczy w przemianach lipidów i aminokwasów.
Znajdziemy ją w: wątroba, chude sery, migdały, grzyby, jaja, zielenina, ryby, pełne pieczywo, strączki, produkty mleczne, orzechy włoskie, mięso.
Dzienne zapotrzebowanie to 1,5 mg i jest degradowana przez promieniowanie UV.
Niedobór to: opóźnienie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się zmiany skórne na twarzy.
Nadmiar to: ciężko przedawkować, chyba że zastrzykiem. Wówczas dolegliwości żołądkowe.
#ciekawostki #witaminy
