Witamina B2


E101, ryboflawina. W przemyśle spożywczym żółty barwnik.

A w człowieku bierze udział w utlenianiu i redukcji, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, uczestniczy w przemianach lipidów i aminokwasów.


Znajdziemy ją w: wątroba, chude sery, migdały, grzyby, jaja, zielenina, ryby, pełne pieczywo, strączki, produkty mleczne, orzechy włoskie, mięso.


Dzienne zapotrzebowanie to 1,5 mg i jest degradowana przez promieniowanie UV.


Niedobór to: opóźnienie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się zmiany skórne na twarzy.


Nadmiar to: ciężko przedawkować, chyba że zastrzykiem. Wówczas dolegliwości żołądkowe.


#ciekawostki #witaminy

Komentarze (3)

dez_

Fajna ciekawostka. Przydałoby się jeszcze dorzucić info w czym jest ile B2:

f83b02be-4db4-4ff5-9c02-18534c2883d4
izopropanol

Warto wiedzieć, że to jest przyczyna dlaczego mocz po multiwitaminie ma taki jaskrawo żółty kolor. Ja zawsze jak idę na wycieczkę zimą, i wiem, że będę sikał na śniegu biorę multiwitaminę.

RogerThat

@izopropanol ooo, super to wiedzieć. Dzięki.

Zaloguj się aby komentować