#wedlinydomowe #gotujzhejto #domowelepsze

Jest i ona:


To w odniesieniu do wpisu: https://www.hejto.pl/wpis/wedlinydomowe-gotujzhejto-nowe-miecho-przyprawilem-i-do-lodowy-1kg-udek-z-kurcza


Bardzo smaczna wyszła i pięknie pachnie. Trochę mnie mierzi, że pieprzu nie dałem, ale żona się nie zorientowała, więc to moja psycha. Sporo galaretki wyszło. Wygląda trochę, jakby się miała rozpadać, ale nic podobnego.

Przyprawę do kebaba w kiełbie polecam, ale z kamisa, nie z prymatu - mam obie i pierwsza pachnie dużo intensywniej.

EDIT: popełniłem błąd, bo po wystudzeniu do 30'C rozkroiłem i wypłynęło sporo galaretki. Powinienem wstawić na noc do lodówki i dopiero rano rozkroić. Zgubiło mnie łakomstwo, uznałem, że z rozkrojonej się łatwiej udziabie kilka testowych plasterków.

1150b8aa-d084-4147-9b69-6ddb968dcf6b

Komentarze (7)

FriendGatherArena

@Fly_agaric jak to zlepiłeś?

Fly_agaric

@FriendGatherArena Upychając porządnie w szynkowarze. Nie wykrajałem tłuszczu z udek, więc to razem z przyprawami już wystarczyło.

Może nie ma to tekstury sklepowych wyrobów, no ale to nie jest też MOM.

wonsz

@FriendGatherArena @Fly_agaric to tak jeszcze z protipów - tak, sprężyna jest po to żeby to w trakcie wzrostu temperatury wkładu bardziej skompresować, ubijanie wkładu warstwami nawet w małym szynkowarze też raczej nie zaszkodzi, ale dobrze jest sam wkład przed zapakowaniem dobrze wyrobić, żeby zluzować trochę mięso aby się lepiej poukładało, "wybić klej", do tego żelatyna i po zastygnięciu jest piękna galareta. A jak już przed nocnym odpoczynkiem zluzować sprężynę to i soków trochę do mięsa wróci, przez co będzie bardziej wilgotne a i sama galareta będzie bardziej sztywna - da się pokroić razem z wędliną a nie odpadnie w trakcie

wonsz

@Fly_agaric przed włożeniem na noc do lodówki zwolnij sprężynę żeby część soków miała jak wrócić do mięsa.

Zaloguj się aby komentować