USA/ Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

W USA wiele osób w średnim wieku i starszych – zwłaszcza kobiety z pokolenia X – wykazuje oznaki uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej – informuje pismo „Addiction”.


Naukowcy z University of Michigan oparli się na reprezentatywnych danych krajowych pochodzących od ponad 2000 starszych Amerykanów, objętych badaniem U-M National Poll on Healthy Aging.


Jak się okazało, 21 proc. kobiet i 10 proc. mężczyzn z pokolenia X i schyłku pokolenia wyżu demograficznego (Baby Boomers), obecnie w wieku 50 i nieco powyżej 60 lat, spełnia kryteria uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności.


Osoby te były pierwszym pokoleniem Amerykanów dorastającym w otoczeniu żywności ultraprzetworzonej – zazwyczaj obfitującej w tłuszcz, sól, cukier i sztuczne aromaty. Byli dziećmi i młodymi dorosłymi w czasach, gdy zaczęły się rozprzestrzeniać takie produkty, zaprojektowane z myślą o maksymalnej atrakcyjności. [...]


#zdrowie #usa #zywnosc #zdrowiepsychiczne #uzaleznienia #pokolenie_x #naukawpolsce

Nauka w Polsce

Komentarze (2)

WielkiShu07

Problem myślę ma wiele przyczyn. Przede wszystkim wygoda, u nas też to widać. Ludziom w dzisiejszych czasach ogólnego dostępu do wszystkiego nie chce się gotować i szykować jedzenia. Wymaga to czasu i wyszkolenia pewnych umiejętności, a staliśmy się cywilizacyjnie leniwi jako ogół. Dodatkowo ceny żywności przetworzonej są niższe w ogólnym rozrachunku niż zdrowe komponenty, które jeszcze trzeba pokroić, przyprawić itp. W Stanach ten problem jest jeszcze wyraźniejszy przez pogłębiające się rozwarstwienie społeczne. Biedak woli wydać mniej na gówniane jedzenie a za resztę wykupić receptę na vicodin czy inne valium. Z resztą zewsząd słychać że ludzi jest za dużo na Ziemi więc w czym problem? Ludzkość wyeliminuje się sama oblizując jeszcze palce po big macu.

DexterFromLab

@WielkiShu07 mi jest ciężko znaleźć czas na gotowanie kiedy trzeba pracować i jeszcze robić coś po godzinach. Ale czas się znajdzie żeby coś tam zrobić chociaż raz na tydzień w większej porcji na 3 dni. Nie wyobrażam sobie żywych się mrożonkami. Dla mnie taka pizza mrożona z supermarketu to nie jest jedzenie. Już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio coś takiego jadłem.

Zaloguj się aby komentować