
Podczas gdy polscy producenci drobiu, nabiału i owoców wyrażają obawy przed napływem towarów z Mercosuru, Hiszpanie również zabiegają o to, by „uprawy hiszpańskich odmian ryżu” nie mogły być kultywowane w Argentynie.
Zaczyna się od oliwy z oliwek, w której kawałki kurczaka i królika są smażone na złoty kolor, aż staną się chrupiące. Następnie dodaje się warzywa. Na patelnię trafiają starte pomidory, zabarwione szafranem na żółto i papryką na czerwono. Po dodaniu bulionu ryż rozsypuje się na patelni – zgodnie z tradycją na kształt krzyża.
Taki właśnie jest przepis na paellę – niegdyś potrawę chłopów, obecnie gotowaną na całym świecie.
W miarę jak do hiszpańskich supermarketów trafia coraz więcej ryżu importowanego, producenci z Walencji ostrzegają, że konsumentom coraz trudniej jest rozpoznać, co znajduje się w opakowaniu. [...]
#wiadomosciswiat #hiszpania #rolnictwo #uprawa #zywnosc #uniaeuropejska #komisjaeuropejska #politykaeuropejska #euractiv