Tofu fried rice


składniki (1 porcja):


  • ryż, 70g, wcześniej ugotowany i wysuszony (ja po ugotowaniu rozkładam na płasko i po około 2 godzinach jest już dobry)

  • pół kostki tofu naturalnego

  • cebulka ze szczypiorem

  • 1 lub więcej ząbek czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • chilli według uznania (u mnie jakieś pół łyżeczki suszonego)

  • 1 łyżeczka MSG

  • szczypta czarnej soli

  • 1-2 łyżki oleju


Wok (lub patelnie) rozgrzać z olejem, w międzyczasie pokroić cebule i szczypirek, czosnek, tofu rozdrobnić w palcach.

Smażymy czosnek z białą częścią cebuli i chilli, po minucie dodać tofu, posolić czarną solą, podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać ryż, sos sojowy, MSG, ryż rozdrabniać szpatułką, żeby jak najbardziej oddzielić od siebie poszczególne ziarenka, po kilku minutach wyłączyć ogień dodać szczypiorek i serwować


#plantbased #weganizm #gotowanie #jedzenie

d1ae2cf9-0777-401a-b4b8-8f8462b4a6d1
a58ccb5e-0ea4-4703-9b48-1d5088a8ef98

Komentarze (9)

Mielonkazdzika

@def zdecydowanie moje smaki!

Mielonkazdzika

@Pomidor__ ja jeszcze takiego uzywam.

4e00c007-37ca-4270-be3b-afe9a8ab3c55
def

@Mielonkazdzika jeszcze można płatki drożdżowe użyć, albo po prostu więcej sosu sojowego, ale msg w czystej postaci IMO jest prostsze do użycia

def

@koszotorobur oglądałem już kilka filmów o smażonym ryżu (natknąłem się na uncle Rogera kilka lat temu) no i myślę, że technikę opanowałem. Z resztą jest to proste danie, najważniejsze to suchy ryż i dobrze rozgrzany wok

koszotorobur

@def - Uncle Roger to są heheszki - jest tam dużo prawdziwości o smażonym ryżu - niemniej dalej jest to kontent z przymrużeniem oka

def

@koszotorobur tak, ale zainspirował mnie do spróbowania egg fried rice

koszotorobur

@def - ja bym to żarł (prawie) codziennie - tylko inni w domu nie chcą

Zaloguj się aby komentować