Pewnie będzie czarny rynek
a czym zapłacisz jak chcą zakazać gotówki.
@kargull007 @cotusiedzieje Ja tylko wskażę, że to nie tutaj problem - problem w tym, że obecnie nie ma w PL czarnego rynku mięsa dla klientów indywidualnych. Zostali najwięksi gracze na rynku - hodowcy tysięcy sztuk, objęci ścisłymi kontrolami i kolczykujący nawet najmniejsze stworzenia. Chowu świń na własny użytek praktycznie nie ma przez rzekome ogniska ASF, które rozprzestrzeniały się nierzadko przez rzekome "niewłaściwe warunki sanitarne" i "brak bioasekuracji". Do tego weszły przepisy, które obecnie każą nawet rejestrować posiadanie 1 sztuki kury. Sąsiad - rolnik lata temu trzymał świnię z przeznaczeniem na własny stół w jakichś strączkach na terenie swoich pól, bo gdyby przyszła kontrola, to by zabulił tysiące PLN kary, a i zwierzę by nakazano oddać do utylizacji tylko dlatego, że nie ma kolczyka. Likwidacja drobnych producentów rolnych będzie miała rezultat w ścisłej kontroli podaży wyrobów mięsnych. A poza tym wystarczy dowalić odpowiednie "ekologiczne" podatki na poziomie wspólnotowym i w zasadzie można wywindować cenę mięsa pod 150 PLN za kg. Przy obecnych zarobkach i takich cenach mięsa limit 8 kg na rok wyrobi się sam. Owszem, wtedy może czarny rynek się pojawi na nieco większą skalę niż obecnie i zapewne będzie można kupić mięso z nieprzebadanego zwierzęcia z Ukrainy czy innej Białorusi... Bo wtedy takie ryzyko będzie się opłacać.