Tl;dr Upiekłam chleb bezglutenowy.

Jakiś czas temu niebieskiemu wyszły jakieś problemy z glutenem. Ma to chyba jakiś sens biorąc pod uwagę celiakię obecną w bliskiej rodzinie. Jako babie, co to jednak lubi w kuchni siedzieć, trochę zrzedła mi mina. Swoje eksperymenty piekarnicze musiałam na jakiś czas wstrzymać.

Generalnie rzecz biorąc, duża część bezglutenowych zamienników, typu makarony, pieczywo, jest po prostu niedobra. Niebieski się nawet skarżył, że po niektórych się źle czuje. Więc nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła eksperymentować z przepisami bezglutenowymi. Z większym lub mniejszym powodzeniem stopniowo rozszerzam swój katalog. Tym razem wzięłam się za chleb jasny.

Zaczęło się od tego, że trafiłam na bardzo ciekawy blog o kuchni bezglutenowej: https://theloopywhisk.com/. Niby takich blogów na pęczki, ale jednak, na plus autorki przemawiają bardzo rozbudowane sekcje w każdym przepisie opisujące, np. funkcje poszczególnych składników. Padło na chleb biały.

Nie miałam na podorędziu mąki jaglanej, więc użyłam zwykłej ryżowej, przez co jest jaśniejszy od tego w przepisie, ale efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Ten "wypiek" nie tylko wygląda jak chleb, ale też całkiem nieźle smakuje! Oczywiście, na pierwszym zdjęciu po przekrojeniu kromki już nadgryzione, bo nie mogliśmy się doczekać degustacji.

#gotujzhejto #bezglutenu #chleb
0e831297-9b2e-407e-af99-1d479f8defc9
a74edc7a-b3a9-4028-a3c1-6525122ad6bb
koszotorobur

@memorystor - dzięki, że się dzielisz - może komuś pomoże

moll

@memorystor próbowaliście makaronu kukurydzianego?

memorystor

@moll pewnie, że próbowaliśmy. Okropnie się go go gotuje i bardzo łatwo się rozgotowuje. Próbowałam różnych typów, różnych marek, ale żaden jakoś mi nie podpadł do gustu.

moll

@memorystor dziwne. Też zaczęłam używać, ale nie mam z nim takich problemów. Młodemu ograniczam gluten, a on lubi makarony. Taki też wcina, a my razem z nim

memorystor

@moll możesz polecić jakiś konkretny? Może kwestia tego, że w Holandii, gdzie mieszkam, jest kiepski wybór.

moll

@memorystor w Lidlu jest - combino czy jakoś tak ta marka się nazywa(pomarańczowe opakowania). Gotuję 11-12 minut, przelewam zimną wodą na durszlaku i jak normalny makaron się to zachowuje

Pico

@memorystor a makaron ryżowy? Można dodać kurkumy do wody wtedy nabiera kolorku i trochę innego smaku. Ja będąc na diecie bezglutenowej używałem produktów tej firmy: https://www.schaer.com

GtotheG

@moll ten kukurydziany to też nie taki dobry, jak zwykle polece Pana Bartka Kulczyńskiego w temacie - mówił o glutenie i jego zamiennikach, pooglądaj

moll

@GtotheG ja pierdzielę. Nie ma nic do czytania? Te filmiki to pierdololo dla upośledzonych ludzi najczęściej

GtotheG

@moll on wysyła też newslettery - ale to na dowolne, różne tematy, mnie irytowały bo przychodziły codziennie, ale ogólnie content super. No i jakąś książkę napisał, ale to nie stricte glutenfree, ale gościu to kopalnia informacji, sprawdzonej, rzetelnej, chyba nie ma w tej chwili lepiej prowadzonego kanału. Tylko niestety forma trochę długa, no ale inaczej się też nie da.

Roark

W sumie uwielbiam ciecierzycę i kiedyś próbowałem makaronu z niej. Jest trochę inny, ale mi smakował i mogę polecić.

NiedyspozycjaRzeczywistosci

@memorystor dzięki. Będzie trzeba spróbować

GtotheG

@memorystor wygląda mega dobrze. Też ostatnio jadę bezglutenowo (ale chyba u mnie to nie to), w każdym razie kiedyś na jakiejś imprezie jakaś laska przyniosła ciasto bezglutenowe ala brownie - do dzisiaj szukam tego przepisu, bo było zajebiście dobre - soczyste, nie suche, słodkie, no nie lubię takich ciast "gąbek" zazwyczaj, ale to było fantastyczne.

Sama robiłam kilka ciast bezglutenowych i były - tak jak piszesz - niedobre. Do dzisiaj tamtego przepisu nie udało mi się znaleźć, ale może tobie się uda! Powodzenia, chlebek wygląda mega dobrze Aż sama zerknę na tego bloga.

Zaloguj się aby komentować