Teraz tylko czekać na pojawienie się kallusa.

W dużym skrócie: Aby zrobić dobrą sadzonkę winogrona najlepiej jest jej zapewnić ciepło od strony sztobra gdzie robi się korzeń. Dzięki temu składniki pokarmowe są wykorzystane na tworzenie korzeni i one się pojawiają wcześniej jak rusza pąk z którego rośnie latorośl. To taki mały trik.
W tym roku kilka nowych odmian dla siebie rozmnażam i dla znajomych.

Sama ukorzeniarka jest zrobiona z odpadowych kawałków płyty OSB, papy dachowej i kabla grzewczego 3m wraz z termostatem. Drugi mały termometr jest koło stopki sztobrow by mieć pod kontrolą temperature właściwą dla procesu ukorzeniania. Całość wypełniłem moczonym we wodzie perlitem który trzyma wilgoć i łatwo przepuszcza nadmiar wody tak że nie ma problemów z tym że sztobry będą stały we wodzie.
Zdjęcie ze sztobrami w mlecznej wodzie to moczenie ich w roztworze 1% środka grzybobójczego.

#ogrodnictwo #winogronadeserowe #partyzantkaogrodnicza #gownowpis #chwalesie
0beef0be-c101-4180-b512-436bc8db6e5b
951809b5-c3f0-4b64-bcc2-6f3a5550d934
1d307d61-c1ba-4ab7-a3c3-ce1ab87e68ca
f18a3a94-6086-4676-99bd-8e6bf609fe8b
3

Komentarze (3)

Sama ukorzeniarka dwa lata temu wyglądała tak, zanim myszy i szczury nie zeżarły styropianu.

97830cf6-8a7e-4216-a9a0-42ed6491944c
4b4814fd-10d1-4e44-964d-44d5047fb4e0

@starebabyjebacpradem

Moje klasycznie, w wodzie z naturalnym ukorzeńniaczem.

Górne pąki już ruszyły, na dole "galaretka".

8ad2cbd4-6b9b-479e-8c91-9272f9666298

@UncleFester Po dwóch godzinach temperatura przy stopce sztobrow. Jakbym mnożył odmiany na których mi nie zależy też pewnie metodę na wyjebongo bym stosował. Ja za część tych sztobrow na zdjęciach wydałem ponad stówkę

b4184c22-d4e2-4a10-9fcc-372de14c2ae2

Zaloguj się aby komentować