
Ministerstwo Zdrowia wymyśliło nowy standard żywienia w szpitalach. Koszt? Nawet 750 mln zł rocznie
GazetaprawnaMinisterstwo Zdrowia szykuje nowy standard żywienia w szpitalach. Kalorie mają być skrupulatnie liczone, wartość odżywcza pieczołowicie sprawdzana, a szpitale będą musiały publikować wyniki badań laboratoryjnych tego, czym karmią pacjentów.
Projekt rozporządzenia, przygotowanego jeszcze w czasach minister zdrowia Izabeli Leszczyny, znajduje się w konsultacjach, jednak plan jest taki, by standard obowiązywał już od 1 października 2025 roku. Ponieważ dla szpitali stwarza cały szereg nowych obowiązków, a nawet konieczność zrywania umów z firmami cateringowymi i rozpisywania nowych przetargów, istnieje możliwość okresu przejściowego do marca 2026 roku.
Standard żywienia szpitalnego ma ułatwić zrozumienie pacjentom w jaki sposób będą żywieni i zauważa po raz pierwszy wegan i wegetarian jako grupę pacjentów. O ile jednak w przypadku dzieci i młodzieży lekarz może zdecydować o diecie wegetariańskiej, o tyle w przypadku dorosłych taka dieta ma być tworzona poprzez modyfikacje szeregu innych istniejących diet. [...]
#wiadomoscipolska #sluzbazdrowia #ochronazdrowia #szpitale #pacjent #zywienie #ministerstwozdrowia #gazetaprawna
Koszty zmian ma wziąć na siebie NFZ, co spowoduje konieczność przesunięcia pieniędzy na ten cel w planie finansowym. To wartość 670–750 mln zł rocznie. W przypadku placówek, które nie mają umowy z NFZ, kosztów nie szacowano.