
Zwiększa się bilans ofiar po zjedzeniu ostryg zakażonych bakterią Vibrio vulnificus żywiącą się mięsem. Obecnie sześć osób nie żyje, a 22 trafiły do szpitala. Wszystkie owoce morza, które spożywały, pochodziły z Luizjany - poinformował tamtejszy sanepid. To najwyższy wzrost liczby zakażeń tą bakterią w stanie od ponad dekady.
Dwie kolejne osoby zmarły po zjedzeniu ostryg z Luizjany skażonych bakterią Vibrio vulnificus, która powoduje ciężkie zakażenia i może niszczyć ludzkie tkanki. W 2025 roku w Luizjanie odnotowano już 34 przypadki zakażeń, w tym 6 zgonów - to największy roczny wzrost od ponad 10 lat.
Obie ofiary jadły ostrygi w różnych restauracjach - jedna w Luizjanie, druga na Florydzie.
Podczas wtorkowego spotkania Luizjańskiej Grupy Zadaniowej Jennifer Armentor z tamtejszego Departamentu Zdrowia określiła sytuację jako "nadzwyczaj poważną".
Departament ostrzega, że infekcja bakterią Vibrio vulnificus jest wyjątkowo groźna. [...]
#wiadomosciswiat #usa #zatruciapokarmowe #bakterie #infekcja #ofiarysmiertelne #rmf24