"polskie szparagi" podejście drugie


wiem już czemu to jest takie drogie: te białe strasznie żmudnie się zbiera, trzeba ryć jak dzik i nazbieranie rozsądnej ilości to dzień w lesie. druga sprawa taka, że tylko przez kilka dni w roku można je nazbierać. dodatkowo, żeby wyrosły bardziej okazałe niż to co na zdjęciu, to muszą być odpowiednie warunki w odpowiednim momencie, a obecnie pomimo przelotnych opadów sucho.


późniejsze zielone, zrywane z dłuższych pędów mają już inny smak, (moim zdaniem lepszy chmielowo-orzechowy). te białe faktycznie jak szparagi, bardziej "dzikie" w smaku, bardzo delikatne. tylko dla ludzi którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem wolnego czasu.


edit: aha, zapomniałem dodać że to pędy dzikiego chmielu, czyli popularny polski chwost do znalezienia wszędzie.


#dzikakuchnia #las #jedzenie

93d7a62d-9395-4fa3-9a31-c8efe8183fd4

Komentarze (9)

dez_

Większość życie nie cierpiałem szparagów, człowiek błądził, na szczęście się nawróciłem

voy.Wu

@dez_ zapomniałem napisać że to dziki chmiel xD

dez_

@voy.Wu wystrychnąłeś mnie na dudka xD

SUM

@voy.Wu To już wiesz czemu jest taki drogi jak chce się kupić.

Michot

@voy.Wu Piorun. Bardzo niszowa dyscyplina kulinarna xD Smacznego!

PanNiepoprawny

Wygląda jak te odrosty z ziemniaków co długo leżą

voy.Wu

@PanNiepoprawny naszła mnie dziwna ochota żeby zejść do piwnicy

Zaloguj się aby komentować