@biskitus Na normalnej blasze, w zwykłym normalnym piekarniku. Robię ostatnio dwa bochenki na raz, dzięki czemu piekarnik jest dobrze zaparowany sam z siebie (psikam wodą jeszcze chlebki przed pieczeniem).
Robię w proporcjach (1 bochenek)
300g mąki chlebowej 750
60g zakwasu
7g soli
220g wody
Mieszam wszystko oprócz soli, zstawiam na 30 minut, dodaję sól, wyrabiam.
Fermentuje w misce ok 6-7 godzin (zależy od temperatury w domu), jeżeli masz bliżej 21 stopni, to aż zwiększy objętość dwukrotnie, bliżej 10-12 godzin, jeżeli raczej 26 stopni, to aż zwiększy objętość 30-50% i tylko 6-7 godzin.
W trakcie fermentacji składam kilka razy (coil folding) mokrymi rękami.
Potem zwijam bochenek, do koszyka i do lodówki na noc.
Rano wrzucam do nagrzanego piekarnika (blacha też rozgrzana), psikam wodą z atomizera, temp. 230 stopni, piekę 30 minut, czasami wyłączam już grzałkę ale zostawiam na jeszcze dłużej żeby się mocniej zrumienił.
https://www.youtube.com/watch?v=NMglhwp2lNs