
Czerpiąc ze swoich rolniczych korzeni, ugandyjscy przedsiębiorcy Sandra Namboozo i Samuel Muyita stworzyli naturalną saszetkę, która zapewnia owocom dłuższą świeżość.
Każdego roku marnuje się ponad miliard ton żywności, podczas gdy setki milionów ludzi wciąż cierpi z powodu głodu. Dla ugandyjskich przedsiębiorców Sandry Namboozo i Samuela Muyity kryzys ten ma wymiar osobisty. Dorastając w rodzinach rolniczych, byli naocznymi świadkami tego, jak szybko zebrane owoce mogą się zepsuć przed dotarciem na rynek, pozostawiając rolników z dużymi stratami i niewielkim zwrotem za ich ciężką pracę.
Zmotywowana tym wyzwaniem para opracowała rozwiązanie zakorzenione zarówno w nauce, jak i zrównoważonym rozwoju. Ich wynalazek, biodegradowalna saszetka wykonana ze związków roślinnych, może wydłużyć okres przydatności owoców do spożycia nawet o 30 dni. Ten przełom sprawił, że znaleźli się w pierwszej dziesiątce innowatorów – zwanych osobami kształtującymi jutro – nominowanych do nagrody Young Inventors Prize 2025, przyznawanej przez Europejski Urząd Patentowy (EPO). [...]
#wiadomosciswiat #uganda #innowacje #wynalazki #zywnosc #euronews