Komentarze (12)

vredo

@PanNiepoprawny Standardowo:

e58773fe-e1fe-4791-a0e6-62724fe00516
mannoroth

@PanNiepoprawny pomidory na pizzy - 90% przypadkow poparzonego podniebienia

PanNiepoprawny

@mannoroth tak, gdy są na niej podczas pieczenia.

Peter_Mountain

@PanNiepoprawny O matko jedyna! Tyle tu błędów, że aż muszę się wyżyć pisemnie (przeklina pod nosem po włosku):

Przede wszystkim - w pizzy chodzi o to, żeby składniki na pizzy były poprawnie wypieczone. Ciasto zawsze robi się szybko i wymaga mniej uwagi. Trzymając pizzę na najniższym poziomie w piekarniku powodujesz, że woda z ciasta wyparuje, a całość będzie twarda i sucha. Domowe przepisy na pizzę i tak już mają mały poziom hydratacji (stosunek wody do mąki), więc tym bardziej robi się tzw. "podeszwa". A pizza ma być mięciutka, przyjemna i napowietrzona. Przeważnie porównuję to tak - ma być jak świeży croissant, a nie wczorajsza bułka pszenna :)

Nie wiem czy to czarne to kamień czy blacha, ale opiszę w skrócie jak powinien wyglądać idealny wypiek:

  • ustawiamy max temperaturę i grzejemy kamień przy grzałce górnej 20-30 minut

  • mając gotową pizzę, czekamy aż piekarnik znowu włączy grzanie (żeby górna grzałka dawała ciepło, a nie była wyłączona przez termostat) i wrzucamy pizzkę na kamień

  • pieczemy 3-4 minuty (no chyba, że ktoś ma więcej niż 300C w piekarniku, wtedy 2-3 minuty)

  • wyciągamy perfekcyjny włoski placek ;)

    Nie hejtuję - edukuję!

PS. Kamień do pizzy kosztuje 30zł - warto wydać te kilka groszy.

PS2. Następny "level" najłatwiej osiągnąć wykorzystując bardziej zaawansowany przepis na ciasto - w skrócie, dać mu czas (2-3h) zanim zacznie się robić pizzę. Warto!!!

PanNiepoprawny

@Peter_Mountain zamiast kamienia jest blacha 8mn i pełni tę funkcję lepiej. Co do nagrzewania, to nagrzewany przez godzinę.

Oliwek i cebuli specjalnie nie daję na wierzch, bo są niedobre spieczone. Pizza jest celowo na najbliższym poziomie, żeby nie spaliła się od góry. Niestety maksymalna temperatura mojego piekarnia to 270 stopni w trybie grilla. Pizza nie wychodzi ani sucha, ani spieczona

Peter_Mountain

@PanNiepoprawny Teraz zobaczyłem poprzedni wpis, że dajesz ciastu czas - super! A mąka jaka?

Peter_Mountain

@PanNiepoprawny Czyli jedyne czego Ci brakuje do lepszej pizzy to wyższa temperatura ;)
Jak masz ochotę to możesz kupić tani piecyk na Amazon za 250zł i działać.

A jak lubisz swoją pizzkę z piekarnika - to smacznego!

PanNiepoprawny

@Peter_Mountain zamierzam wymurować piec do pizzy, ale póki co jest co jest

RACO

Następna zrób w kształcie lego

PanNiepoprawny

@RACO nie rozumiem - przecież zrobiłem

7789ff18-3a26-42eb-bc1e-c9a21816f853
RACO

@PanNiepoprawny niby tak, ale takiego Bricka 8x2 daj

Zaloguj się aby komentować