Postanowiłam wykorzystać puree z dyni zalegające w zamrażarce więc efektem jest ciasto "Młody Afroamerykanin" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dynia daje cudowną wilgotność i teksturę, a w smaku jej kompletnie nie czuć. W środku posiekana gorzka czekolada i mrożona jesienna kwaśna żurawina.
#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #pieczzhejto
1de47699-9772-4efb-8109-bb117ad240a9
Mr.Mars

@BettyLou Ehh. Ile to byłoby ciasta gdyby dynie nie zostały zmarnowane na Halloween.

rzuf

@BettyLou brzmi i wygląda super! Jakiś przepisik na to?

BettyLou

@rzuf

1 1/3 szkl. mąki

2/3 szkl. kakao

1 łyżeczka sody

1 1/2 łyżeczki proszku

szczypta soli

1/3 szkl. oleju

1/2 szkl. jogurtu

1 szkl. cukru (u mnie pół na pół cukier kokosowy i erytrytol)

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2/3 szkl. puree z dyni

80 g posiekanej gorzkiej czekolady

2 garście świeżej lub mrożonej żurawiny


Suche składniki (oprócz cukru) przesiać, wymieszać. W drugiej misce krótko zmiksować razem jajka, olej, jogurt, cukier, aromat, na końcu dodać dynię.


Do mokrych składników dodać suche, wymieszać szpatułką, na końcu wmieszać czekoladę i żurawinę.


Piec 60-65 min. w 170 st. z termoobiegiem.

Zaloguj się aby komentować