Ponieważ dziś wigilia, czas cudów, także cud nastał, że zebrałem się do tego posta i publikuje.

Około roku temu, śp. bodaj @moll #hejto30plus kupiła sobie noże i od razu pochwaliła się tym na hejto. Ponieważ włos się przerzedza (nie mam zakoli, ale mój brat ma ), zainspirowany tym wielkopomnym wydarzeniem, także odwiedziłem stronę z nożami i wybrałem trzy sztuki. Dwie oddałem, także ja nie o tym, to się nie liczy. Żona zrobiła mi raban, że kryzys wieku średniego i ona mi znajdzie taniej. I znalazła. Media Expert, promka była i stałem się posiadaczem dwóch noży ze stali damaceńskiej, za mniej niż 400zł. Od razu także kupiłem sobie pokaźny zestaw kamieni do ostrzenia. A co!?
Od tego czasu zaczęła się moja gehenna, którą dziś postanowiłem zakończyć.


Noże ze stali damaceńskiej się różnią? Tak. Przede wszystkim wyglądem, mają ładny wzorek. Czy są ostrzejsze? Po roku używania mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie. Za to tępią się wolniej. Normalny nóż stalowy, po kilku dniach ma problem z przecięciem skórki pomidora, a po tygodniu można by go ponownie ostrzyć. Ze stali damaceńskiej, proces ten trwa miesiąc. Dla mnie bomba — rzadziej ostrze noże. Wystarczyłoby także raz na dwa miesiące, jak ktoś nie jest po⁎⁎⁎⁎ny na tym punkcie jak ja.

Przyjemność krojenia znaczenie lepsza przy użyciu porządnej damaceńskiej stali, mniej potrzeba siły, jednym płynnym ruchem przecinasz co zwykle tniesz, jak piłą.


TL,DR: kupił noże i jest nimi zachwycony, nawet po roku użytkowania.

cda1f135-953c-4f5e-929d-0d72c5404e75
b383ee5e-69d1-4e6a-9854-4a4ff6da37f4

Komentarze (10)

Opornik

@Meverth Ale musisz dłużej ostrzyć, nie?

Meverth

@Opornik szczerze powiedziawszy, to nie dużo dłużej. Trochę tak, ale dłużej pozostają ostre, moje ostrzenie to odświeżanie ostrza, trwa krócej niż zaostrzenie.

MostlyRenegade

@Meverth to nie jest stal damasceńska. Technologia jej produkcji została utracona.

Hoszin

@MostlyRenegade człowiek się uczy całe życie, nie wiedziałem że technologia produkcji została utracona.

MostlyRenegade

@Hoszin co więcej, stal ta najprawdopodobniej nie pochodziła w ogóle z Damaszku, ale z Indii. Nie wiadomo jak była wytwarzana. Obecnie próbuje się z różnymi sukcesami odtworzyć materiał, który odpowiadałby właściwościami stali damasceńskiej.

Ale to trochę jak z szampanem - potocznie można tak nazwać każde wino musujące, ale prawdziwy szampan powstaje tylko w jednym miejscu na świecie.

Meverth

@MostlyRenegade tak, zgadza się. Ale to nie znaczy, że obecna stal jest gorsza. Ładnie wygląda, nazwa marketingowa chwytliwa. Żywię nadzieję, że obecnie technologicznie wyprzedzamy to co zrobi, nawet mistrzowie, tysiąc lat temu.

Opornik

@MostlyRenegade @Meverth na pewno nie jest gorsza. Tu fajny materiał:

https://youtu.be/G3B3K3QTRHc


W 3 minuciev sheer steel, podobny koncept z przeszłości:


No, shear steel isn't the same as Damascus steel, but they're related concepts: shear steel was a high-quality material made by refining blister steel for excellent cutting tools (like shears), while "Damascus" now usually means modern pattern-welded steel (folding different steels)

mannoroth

@Meverth s ja mam takie od roku i sobie wykurwiście chwalę

f9e1ba61-f2b3-4be6-92cd-ba4a1eaf58f8
OogiBoogi

Takie same widziałem w sklepie jako Gerlach, tylko bez wzorka. Ta "falka" przy ostrzu, tam kończy się okładzina z "damastu" i zaczyna stal którą faktycznie tniesz.

Jeśli jesteś w stanie wydać takie pieniądze, mogę polecić coś bardziej wartościowego? Kup np. jednego tojiro dp/basic z vg-10. Przychodzą ładnie naostrzone z fabryki i posłużą zdecydowanie dłużej i lepiej.

Felonious_Gru

@Meverth ale wiesz, że te wzorki to laserem wypalają?

Zaloguj się aby komentować