Ponieważ dziś wigilia, czas cudów, także cud nastał, że zebrałem się do tego posta i publikuje.
Około roku temu, śp. bodaj @moll #hejto30plus kupiła sobie noże i od razu pochwaliła się tym na hejto. Ponieważ włos się przerzedza (nie mam zakoli, ale mój brat ma
Od tego czasu zaczęła się moja gehenna, którą dziś postanowiłem zakończyć.
Noże ze stali damaceńskiej się różnią? Tak. Przede wszystkim wyglądem, mają ładny wzorek. Czy są ostrzejsze? Po roku używania mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie. Za to tępią się wolniej. Normalny nóż stalowy, po kilku dniach ma problem z przecięciem skórki pomidora, a po tygodniu można by go ponownie ostrzyć. Ze stali damaceńskiej, proces ten trwa miesiąc. Dla mnie bomba — rzadziej ostrze noże. Wystarczyłoby także raz na dwa miesiące, jak ktoś nie jest po⁎⁎⁎⁎ny na tym punkcie jak ja.
Przyjemność krojenia znaczenie lepsza przy użyciu porządnej damaceńskiej stali, mniej potrzeba siły, jednym płynnym ruchem przecinasz co zwykle tniesz, jak piłą.
TL,DR: kupił noże i jest nimi zachwycony, nawet po roku użytkowania.


