Piorunować, bo ostatni wpis o witaminkach.
Witamina B12
Kobalamina, związek ten zawiera kobalt jako atom centralny.
Reguluje produkcję erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Pomaga w przemianach węglowodanów, białek, tłuszczów. Wpływa na układ nerwowy, zapewnia równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się i skupieniu, zmniejsza poziom lipidów we krwi, wpływa na kości, pobudza apetyt.
B12 może być wytwarzana przez mikrobiom człowieka, ale dopiero w jelicie grubym, gdzie witamina się już nie wchłonie. Zjemy ją z produktami odzwierzęcymi oraz w niektórych grzybach.
Zapotrzebowanie na B12 to 2,4 ug (mikrograma) na dobę. W organizmie zdrowego człowieka jest jej ok. 3 mg, co pozwala na kilkuletnie pokrycie zapotrzebowania, więc jej brak w diecie przez pewien czas nie jest groźny dla zdrowia.
Niedobór to: złożony zespół chorobowy i różne objawy - osłabienie, zawroty głowy, słaba koncentracja; brak smaku, apetytu, chudnięcie; zaburzenia czucia, osłabienie mięśni; otępienie, apatia, drażliwość, splątanie, depresja. Może prowadzić do zagrożenia życia.
Nadmiar to: nie jest toksyczna, ale bardzo wysokie dawki dają objawy uczuleniowe, możliwy krwotok z nosa.
#ciekawostki #witaminy