
W tym roku spożycie czekolady w Polsce spada nawet o 7 proc., co jest zjawiskiem niespotykanym od trzydziestu lat. Spadek wynika m.in. ze wzrostu cen słodyczy czekoladowych, będącego efektem globalnych podwyżek kosztów surowców, przede wszystkim kakao.
Jemy coraz mniej czekolady, bo jest coraz droższa. W rozmowie z ISB News dyrektor zarządzający firmy Wedel Maciej Herman powiedział, że konsumpcja czekolady w tym roku spada w Polsce nawet o 7 proc., co jest sytuacją niespotykaną od trzydziestu lat.
To tąpnięcie jest skutkiem m.in. wzrostów cen słodyczy czekoladowych spowodowanych przez globalne podwyżki cen surowców, w tym przede wszystkim kakao. Surowiec ten pozostaje pod presją podaży, rosnących wymagań jakościowych i zmienności klimatycznej w krajach producentów. Jeśli ceny kakao się ustabilizują, to myślę, że sytuacja powoli będzie wracać do normy, choć nie spodziewałbym się niestety powrotu do poziomu cen tego surowca sprzed kilku lat - powiedział Herman. [...]
#wiadomoscipolska #czekolada #spożywanie #kakao #wnppl
