Piękny złom.
Na sklepowym tak pięknie nie wychodzi (przynajmniej mi)
#serowarstwo #hobby
be7c24c7-91a4-4d8e-bea9-53d480e6ffc7
Half_NEET_Half_Amazing

@Atarax

sklepowe mleko to nie mleko

Atarax

@Half_NEET_Half_Amazing nieprawda :)

mrmydlo

@Half_NEET_Half_Amazing sklepowe mleko to jest najlepsze

JamesOwens

Kto w Poznaniu sprzeda mi kefirowe grzyby?

TrapedLongsES4404

@Atarax opisz trochę co to za ser i o co chodzi. robiłem kiedyś mozzarelle i wyszła ok jeśli chodzi o smak pomimo pomylenia proporcji podpuszczki. Struktura już na pewno nie była OK. Więcej sie w to nie bawiłem jakoś.. musiał bym pojemniki na mleka kupić itd., a nie bawić się w prowizorkę.


Wędzenie za to mi lepiej wychodzi, ale ta mozzarella to też świetna sprawa(prosta) i na pewno jeszcze spróbuje.

Atarax

@TrapedLongsES4404 tu akurat gouda :) złom pokazany na zdjęciu to wyznacznik że podpuszczka dobrze skoagulowala mleko i zrobił się skrzep.


Ogólnie sery robię z mleka sklepowego, ale wczoraj byłem u teściów i mi teściowa nagrała jakaś panią co ma swoje krowy to kupiłem 8l, jest różnica między sklepowym :)


Nie wiem co Ci więcej opisać :)


Nie trzeba mieć jakiś profesjonalnych sprzętów, waga dilerska, termometr, foremka do sera, ew. Foremka do praski i jakieś ciężarki

Pan_Pomidor

@Atarax A pasteryzowałeś mleko?

Atarax

@Pan_Pomidor tak, właśnie miałem rozterkę czy pasteryzować czy nie, ale jednak zdecydowałem się to zrobić.


Pasteryzowalem w 63 stopniach przez 30 minut jak radził ten Pan z kanału domowy ser


https://www.mlekoiser.com/2022/03/pasteryzacja.html?m=1

Zaloguj się aby komentować