#odchudzanie

Jedna z ciekawostek o odchudzaniu w 2025 roku to fakt, że coraz więcej osób korzysta z analizy DNA, by personalizować swoją dietę i dowiedzieć się, jak ich organizm reaguje na różne składniki pokarmowe.


W praktyce oznacza to, że za pomocą prostego testu genetycznego można sprawdzić, czy lepiej trawisz tłuszcze czy węglowodany, czy masz większe ryzyko nadwagi przy określonych składnikach. Dzięki temu personalizacja diety może zwiększać skuteczność odchudzania i zmniejszać ryzyko efektu jo-jo.


Dodatkowo, coraz więcej dietetyków zaleca elastyczny model żywienia 80/20: przez 80% czasu wybierasz zdrowe produkty, a 20% zostawiasz na ulubione słodycze czy przekąski, nie popadając w skrajną restrykcję.


Natomiast jeśli regularnie się nie wysypiasz (mniej niż 7 godzin), spalasz nawet kilkaset kalorii mniej i odchudzanie staje się prawie niemożliwe – sen jest kluczowym „spalaczem” kalorii, a chroniczne niedospanie bardzo utrudnia redukcję masy ciała.

2df512e8-c3a4-4c34-a1ee-85006d408763

Komentarze (8)

AdelbertVonBimberstein

@Dzban3Waza to wszystko fajne ale jednak: bilans kaloryczny na końcu się musi zgadzać. Coraz więcej ludzi także jest otyłych lub w sporej nadwadze i jednak dyscyplina w diecie to podstawa. Najlepiej jednak: znajdź sobie taki zdrowy sposób żywienia, który możesz kontynuować do końca życia. To nie jest etap na rok, dwa. To zmiana stylu odżywiania i świadomości żywieniowej.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein Błędnie zakładasz ze zapotrzebowanie kaloryczne każdy w tym samym wieku, płci i masie ciała ma takie samo i taki sam metabolizm niezależnie od makro posiłków.


A dieta dostosowana do genów wydaje się dobrym sposobem, żeby właśnie taki sposób żywienia utrzymać na dłużej.

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka nie błędnie zakładam tylko generalizuje. A to najprostsza droga to overthinking te wynalazki. Wyjść trzeba z prostego założenia. Liczysz zapotrzebowanie kaloryczne, ucinajasz 300 kcal. Jak waga nie spada to znaczy, że źle liczysz zjedzone kcal.

Elo. Termodynamika nie kłamie.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein Będę wrzucać do znudzenia. Tyle samo kcal, średnio -10 kg vs średnio -1 kg.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7353458/pdf/nutrients-12-01854.pdf


Termodynamika nie kłamie. Ale kłamie założenie, że na każdej diecie masz takie samo zapotrzebowanie kaloryczne - że rodzaj jedzenia nie wpływa na ilość spalonych kcal, bo np. masz więcej energii i więcej się ruszasz.

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka to badanie jest dla mnie niemiarodajne bo jest robione na małej grupie i z wieloma krążącymi pytaniami odnośnie stylu życia itd.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein Kobiety były losowo przydzielone do obu grup, ani naukowcy ani same kobiety nie miały wpływu na to, w której grupie się znajdą, żeby w jednej grupie były same sportsmenki a w drugiej leniwe łajzy. Kobiety losowały koperty z dietami. W obu grupach wszystkie miały podobną startową wagę, a więc ich tryb życia do momentu udziału w badaniach musiał być podobny, skoro każda dorobiła się w podobnej mierze sporej nadwagi i insulinooporności.


"One hundred adult females (Figure 1) were randomly assigned to two groups: the low-calorie ketogenic diet group (LCKD, n = 50), and to a control group (CG, n = 50). The randomisation was performed in several stages. Initially, 300 volunteers enrolled for the study (first degree, n = 300), out of whom, every third person was randomly selected for the study. This group was again randomly divided into two study groups (second degree; n = 2 × 50). Randomisation of the first degree consists of a random selection of people or cases to be examined. For second-degree randomisation, we used the sealed envelopes method. In this stage, during their first visit in the laboratory, to be more specific, every subject drew an envelope containing the prescribed diet. Consequently, two groups—LCKD and CG—were formed."


Poza tym jest masa takich badań, to akurat w Polsce. Grupy liczyły po 50 osób, a różnica to nie jest 1 kg, żeby było pomijalne statystycznie.

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka pewnie, znowu masz rację. Przyznaję jest pani najmądrzejsza. Jak zawsze.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein Przecież to nie jest artykuł opisujący wymyślony przeze mnie, mój prywatny pogląd tylko badania naukowe, gdzie wszystko jest rzetelnie opisane w jaki sposób zostały one przeprowadzone, z dołożeniem starań aby wszystko było miarodajne a nie tendencyjny cherry picking typu przydzielenie sobie osób pasujących do tezy do jednej z grup, żeby wyszło tak jak chcemy


Tu masz inne badanie, tutaj badali nie utratę masy ciała, ale wydatek kaloryczny organizmu. Dieta low carb zwiększa wydatek kaloryczny organizmu, dzięki czemu przy takim samym spożyciu kcal osiągany jest większy deficyt i było to nawet średnio niemal 300 kcal, a więc całkiem sporo, a nie jakieś pomijalne ilości. Dodatkowo spadł jeszcze poziom greliny, a więc hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30429127/


"Consistent with the carbohydrate-insulin model, lowering dietary carbohydrate increased energy expenditure during weight loss maintenance. This metabolic effect may improve the success of obesity treatment, especially among those with high insulin secretion."

Zaloguj się aby komentować