No to zaczynamy. Ja i mój... chciałoby się powiedzieć zakwas, ale póki co to raczej mąka z wodą. 😄
W planach miałem mąkę żytnią 2000, ale nie znalazłem, więc kupiłem poleconą mi przez panią mąkę żytnią typu 960 (z firmy bio planet). Następnym razem pewnie będę leciał na Ciechanowcu, już pewnie typu 2000. Miałem robić na przepisie, który od drugiego dnia zakłada używanie mąki żytniej pół na pół z pszeniczną, ale pani w sklepie powiedziała, że nie poleca, bo łatwo pleśnieją i lepiej full żyto i na tej jej też fajnie wychodziło i szybciej ruszał. No i zaproponowała, że jeśli będę chciał i dam znać wcześniej to użyczy swój 6-letni, także miło z jej strony. Mam nadzieję, że tego nie czyta, bo będę się głupio czuł robiąc tam zakupy w przyszłości, ale jak czyta to oczywiście pozdrawiam.
Dzień 1
50g mąki
75ml wody
temp. ok. 26°C
realna ilość zaznaczona gumką
Tag to blokowania lub obserwowania (będę starał się robić update codziennie przez ok. 10 dni, raczej krótki, później już rzadziej będą się pojawiały chleby): #chlebypingwina
Wszelkie porady mile widziane, będę chciał robić wg kanału Wojtiendi na yt, ale też korzystając z innych, często zagranicznych kanałów również do poszerzania wierzy.
#zakwas
