No to zaczynamy. Ja i mój... chciałoby się powiedzieć zakwas, ale póki co to raczej mąka z wodą. 😄


W planach miałem mąkę żytnią 2000, ale nie znalazłem, więc kupiłem poleconą mi przez panią mąkę żytnią typu 960 (z firmy bio planet). Następnym razem pewnie będę leciał na Ciechanowcu, już pewnie typu 2000. Miałem robić na przepisie, który od drugiego dnia zakłada używanie mąki żytniej pół na pół z pszeniczną, ale pani w sklepie powiedziała, że nie poleca, bo łatwo pleśnieją i lepiej full żyto i na tej jej też fajnie wychodziło i szybciej ruszał. No i zaproponowała, że jeśli będę chciał i dam znać wcześniej to użyczy swój 6-letni, także miło z jej strony. Mam nadzieję, że tego nie czyta, bo będę się głupio czuł robiąc tam zakupy w przyszłości, ale jak czyta to oczywiście pozdrawiam.


Dzień 1

50g mąki

75ml wody

temp. ok. 26°C

realna ilość zaznaczona gumką


Tag to blokowania lub obserwowania (będę starał się robić update codziennie przez ok. 10 dni, raczej krótki, później już rzadziej będą się pojawiały chleby): #chlebypingwina


Wszelkie porady mile widziane, będę chciał robić wg kanału Wojtiendi na yt, ale też korzystając z innych, często zagranicznych kanałów również do poszerzania wierzy.


#zakwas

0d1b61cc-f217-41a6-821b-3052b51ca0e1

Komentarze (8)

Compositum

@pingWIN Czemu zaczynasz od 50g mąki? Sagan Ci tego wyjdzie

pingWIN

@Compositum codziennie będę odrzucał nadmiar i zostawiał 35g zakwasu i tak aż do dnia pieczenia pierwszego chleba (wtedy będę robił tak, żeby 35g zostało mi po zużyciu danej ilości zakwasu do chleba). Dopiero się uczę, więc zobaczymy co z tego wyjdzie

Compositum

@pingWIN To odrzucaj i chowaj do lodówki, jak się trochę uzbiera to zakwas na żurek zrobisz.

pingWIN

@Compositum myślałem zrobić racuchy z jabłkami z niego, ale zakwas na żurek też brzmi ciekawie. Masz jakiś sprawdzony przepis na taki zakwas z wykorzystaniem odrzutów?

Compositum

@pingWIN Ok 1/3 słoika odpadów reszta wody, na pół litra wody z 5 liści laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego i 2-3 ząbki czosnku. Mieszać codziennie po ok 4-5 dniach przy obecnych temperaturach powinno być gotowe.

pingWIN

@Compositum super, dzięki!

onpanopticon

@pingWIN Bawiłem się w robienie chlebów i poniosłem tyle spektakularnych porażek, że szybko przeprosiłem się z piekarnią xD


Dlatego będę bacznie obserwował, może się czegoś nauczę od fachowca

pingWIN

@onpanopticon fachowca xD dobre. Do 3 porażek będę wrzucał, ale może nie będzie tak źle 😉

Zaloguj się aby komentować