Niech będzie upieczony 🫓 Na swoim zakwasie, z przepisu z książki „Tartine Bread” i kilkoma trikami z neta. Niezdecydowanym gorąco polecam zacząć zabawę!
A, i polecam mąkę ze Złotego Kłosa, można zamówić na Allegro - robi dużą różnicę
7cf91fec-e9ab-4761-8492-955cc373ae07
5df43a11-6952-4377-905d-6fb734c4de8f
Maciek

@Szuwar no dzień dobry :3

cdf0ec7d-92d0-4f89-81f7-4000601d9e97
MrMareX

Podasz całościowy przepis? Tak się już biorę za własny chleb od 2 lat. Na razie wina własne mi wychodzą

Szuwar

@MrMareX Robię mniej więcej tak (czas danych czynności zależy od tego jak ciasto się zachowuje, to już robię na czuja):


Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego

  • 750 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720

  • 20 g soli

  • 750 ml wody


Zakwas karmimy, gdy podwoi swoją objętość robimy rozczyn (150 g zakwasu i 100 ml wody) i zostawiamy na 10 min. Rozpuszczamy 20 g soli w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki (ręcznie albo mieszadłem typu duńskiego) i zostawiamy na 30 - 40 min. Przez kolejne 3-4 godziny co 30-40 minut wyrabiamy ciasto nakładając je na siebie. Potem wykładamy ciasto na blat posypany mąką ryżową i przy pomocy skrobaka do ciasta dzielimy na 2 części. Formujemy bochenki i wkładamy do koszyków do wyrastania chleba. Wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny. Piec rozgrzewamy do 260 stopni. Zostawiamy dolną blachę. Chleby wyjmujemy z koszyków i nacinamy, po czym wkładamy do piekarnika (najlepiej na kamień do pieczenia). Na dolną blachę wlewamy wrzącą wodę w celu stworzenia pary. 15 minut pieczemy chleb w 260 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 30 minut.

MrMareX

@Szuwar Super, wielkie dzięki. Przynajmniej mam dobry punkt startu

pawelczi

@Szuwar biorąc pod uwagę ceny chleba w Polsce ( i w Danii gdzie spędzam większość czasu, oraz faktu ze nie płace za prąd) to chyba maszyna do chleba jest następnym must-have.

Zaloguj się aby komentować