Niech będzie upieczony! Dzisiaj próbowałem nowego przepisu na bułki, właśnie wyjęte z piekarnika 🥯
#bulki #pieczywo #pieczenie
2420e48d-6a07-46cf-99be-a5648c1af1e2
moll

@Szuwar pokaż przepis, poproszę

justypl

@Szuwar Podziel się przepisem! Od kilku dni chodzą za mną bułki własnego wypieku i nie wiem jak się za to zabrać. Nigdy pieczywa nie piekłam.

Dzienpachniejakpoczatek

@Szuwar Drożdże, proszek i zakwas? Co ma dodatek proszku spowodować? Większa pulchność?

Szuwar

@Dzienpachniejakpoczatek Przepis zgapiony, będę modyfikował - proszek żeby ciasto nie opadło. Napewno następnym razem dam mniej drożdży ;)

ewa-szy

Też nie rozumiem, dałeś trzy spulchniacze na raz. No dobra, rozumiem proszek, ale i zakwas, i drożdże?


Choć z drugiej strony, z zakwasem musiałbyś dłużej się bawić, parę razy wyrobić ciasto, poleżakować nim. W każdym razie nietypowe rozwiązanie.


Aha, tyle drożdzy to ja daję na ciasto drożdżowe o takiej wadze. A ono jest znacznie cięższe od chlebowego, cukier, jaja, masło tam wchodzą. No i smak jest mocno zdominowany przez drożdże. Spróbowałabym w ogóle bez i zobaczyła, czy będą duże zmiany w rozmiarze i lekkości.


I jeszcze mała rada - jak chcesz mieć bułki tej samej wielkości, albo wyrabiasz wałek i ciachasz go na równe kawałki, albo waga. Ono się tak na oko nigdy nie daje podzielić, zwłaszcza drożdżowe celuje w błyskawicznej zmianie objętości.

ZBOWiD

@Szuwar Fajne buły, ale nie umiem piec, ile już mąki zmarnowałem... Albo źle wyrabiam albo mam zły piekarnik bo zawsze wychodzi glina. Jedyny chleb jaki mi wyszedł to keto.

Zaloguj się aby komentować