Nie pierwszy raz słyszę to zapytanie, codziennie widzę ja kilka razy na grupach/forach.
Pomyślałem więc, że wrzucę tutaj dla kogoś, kto będzie kiedyś tutaj szukał ;)
Przepisy na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim (włoska pizza neapolitańska)
Na pizzkę następnego dnia: https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE
Na pizzkę w tym samym dniu: https://www.youtube.com/watch?v=MLBIwYwexiE
Tutaj przeliczysz proporcje: https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Można też pobrać apkę i mieć kalkulator pod ręką.
Przepis w wersji tekstowej (pizze tego samego dnia):
Ten przepis jest idealny do pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, czyli np. w piecach do pizzy, piecach opalanych drewnem lub grillach. Z podanych składników uzyskasz 6 kulek ciasta o wadze 200g każda. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej wynoszącej co najmniej 20 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że składniki, temperatura i wilgotność mogą wpływać na czas wyrastania ciasta.
Lista składników:
720g mąki do pizzy („00” np. Caputo)
450g ciepłej wody (25-35C)
22g soli
4g aktywnych suchych drożdży (8g w przypadku użycia świeżych drożdży)
15g oliwy z oliwek
-
Zaczynamy od drożdży. Dodajemy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby je aktywować.
-
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Bełtamy.
-
Dodajemy "drożdżową wodę", oliwę z oliwek i mieszamy - na początku polecam łyżką.
-
Gdy całość zacznie się powoli wiązać, zaczynamy ogniatać rękami (polecam zwilżyć dłonie oliwą lub ubrać rękawiczki).
-
Ciasto się połączyło i przestało się lepić - przekładamy na blat/deskę posypaną mąką i ugniatamy kilka minut, aż całość stanie się gładka i zacznie lekko błyszczeć.
-
Przekładamy ciasto do miski, wcześniej lekko zwilżonej oliwą. Miskę owijamy folią spożywczą (lub zamykamy, jak ktoś ma pokrywkę). Odkładamy do wyrośnięcia na 2h/2,5h, aż całość podwoi objętość.
-
Przekładamy ciasto na blat/deskę posypaną mąką, dzielimy na porcje (6x200g), formujemy kule i odstawiamy całość, przykrytą folią spożywczą lub wilgotną szmatką, do odpoczęcia - ok. 20 min.
-
Twoje ciasto na pizzę neapolitańską jest gotowe!
Miłego gotowania!
#pizza #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto