Nie ma wymówek, żeby samemu nie gotować. Nawet pracując czasem 12 godzin.

Kuchnia Azjatycka to definicja szybkiego taniego i zdrowego jedzenia. Całość 10 minut 15 jak ktoś nie ma wprawy w szatkowaniu. Warzywa wchodzą w grę jak leci. W Wok'u wrzucić olej trochę przypraw i warzywa podsmażyć + mięso, tofu czy co kto lubi, od cukinii po paprykę. Sos Hoisin, Sojowy, Ostrygowy + czosnek wyciśnięty + przyprawy, sól, chilli, pieprz. Wymieszać w szklance.

Potem Stif-Fry w Woku. razem z makaronem i resztą.

#gotowanie
da02fbd3-6b30-4648-afa6-57c1dde5b9fd
mBank

Dodałbym imbiru, rybnego, Dashi wołowej i było by sikała fą.

Smacznego coś wiem o pracy 12 godzinnej, tyle ze kucharz głodny nie chodzi.

Na zdrówko !!

ChrissXRezner

@mBank  Mówisz o Bulion Dashida? stosuję do Tteokbokki. na pewno przetestuję. "tyle ze kucharz głodny nie chodzi." - hehe to racja. Dzięki!

mBank

Tak, Dashi wołowa i ciut rybnej do każdej bazy stir fry (warzyw) pasuje zajebiscie w tej kuchni. Na porcje dajesz tak na oko łyżeczkę wołowej i z pół rybnej, fajny klimacik robi jedzonku

mBank

Ps. Jak lubisz te kuchnie polecam tonkatsu najlepiej bulldoga (tj na zdj.) ostrygowy i ciemna soja, troche cukru Dashi wołowa i rybna tj w/w i to wszystko ( tonkatsu dajesz o polowe mniej niż ostrygi) w pyte żarcie 🤗

ChrissXRezner

@mBank Tak oto mój amatorski wpis został uzupełniony o profesjonalną poradę. Ekstra, doceniam. Nie słyszałem o nim. Ląduje już w koszyku na testy. Na pewno przygotuję w wolny dzień ten przepis i wrzucę wpis z akredytacją do Ciebie oczywiście. Dzięki

999261df-1b0f-4543-8ad1-32750f34ab43
mBank

Ciesze sie ze mogłem zainspirować, ps. Jeżeli tonkatsu Ci zasmakuje polecam kupować tylko bulldoga, inne to strata pieniędzy, tonkatsu to taki japoński „ketchup”, akurat jak chodzi o azjatycka kuchnie uważam ze mam bogata wiedzę nie chce sie chwalić skąd taka wiedzę mam ale dużo mnie ona kosztowała a najwiecej to zdrowia. ;)


A jak widzę kogoś w tej kuchni obcujacego i znającego podstawy aż chce sie coś napomknąć. Kuchnia jest szybka i przedewszystkim zdrowa.

Wrzucasz mieso smazysz

Warzywa smazysz normalnie z dodatkiem Dashi wołowej i pieprzu

Dodajesz makaron, przygotowany wcześniej ostrygowy z tonkatsu i ciemna soja i chrustem rybnego (używam squida) oraz cukier tak z łyżka od zupy bedzie ok

Zalewasz to, szybka redukcja (ważne by nie dopuścić do przyjarania ostrygi)

Vo’ala, smacznego.

Jak Ci zasmakuje i znów będę miał czas to wspomnij o mnie a mając czas na bank do Ciebie wrócę i pewno coś jeszcze podsunę.

Pozdrawiam!

mBank

Ah zapomniałem dodać, do warzyw czosnek przez praskę i imbir najlepiej na tarce na drobnym oczku. Na jedna porcje dałbym dwa zabki i korzeń coś jak palec kciuka. A bazę ostryga,tonkatsu łączysz razem w szklance i mieszasz z wszystkim co w/w

dlolb

To ja też sobie zapisuję tę wiedzę bo do tej pory działałem na gotowych sosach np. typu black pepper

panek

Ale gdzie taki smażony makaron obok zdrowego jedzenia leżał?

ChrissXRezner

@panek Bo dodajesz po sosie i warzywach i trochę wody z gotowanego makaronu więc nie smażysz go w pełnej temperaturze tylko chwilę by wchłonął smaki i wymieszał się z sosem.

wewerwe-sdfsdfsdf

@ChrissXRezner mi z daniami 15 minutowymi godzinę schodzi xD

SwiatlaMiasta

@ChrissXRezner a jakiego woka polecasz ? Ja niby kupiłem oryginalnego, zachorowałem i wypaliłem go ale zaczęła schodzić jakby ta warstwa ciemna. I w sumie już tak sobie leży 2 lata nie używany :/

ChrissXRezner

@SwiatlaMiasta NIestety nie jestem ekspertem w materii by coś doradzać

Zaloguj się aby komentować