Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa
Weißer Matapfel
: .Würz-Apfel, Weißer Würzapfel, Tiefbutzen, Stielapfel, Cromelor, Spätblühender Matapfel
Pochodzenie:Jednym z najstarszych i najbardziej znanych jabłek jest odmiana White Mata. Jest ona uprawiana od XVIII wieku. W tym czasie szczególnie duże złoża znajdowały się w południowych i środkowych Niemczech. Dziś można ją znaleźć w całej Europie Środkowej.
Morfologia:.Jasne kropki na skórce jabłka White Mata są uderzające. Można je szczególnie dobrze rozpoznać na czerwonych policzkach owocu.Jest delikatnie żebrowane. Żebra te są szczególnie widoczne na kielichu. Jabłko jest lekko aromatyczne.
Skórka: Poza nimi jabłko ma kolor żółto-zielony.
Miąższ:Słodkie jabłko o winnym smaku. Miąższ gruboziarnisty, soczysty i aromatyczny.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatnosc..
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 11 miesięcy w chłodni; w piwnicy do końca maja.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: drugaa połowa pazdiernik
Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada
Odporność na mróz:
do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Odmiana typowo cydrowa oraz kuchenna możliwa do konsumkcji
Korona:Jabłoń tworzy szeroką, kulistą i dobrze rozgałęzioną koronę. Szczególnie imponujące są jej dolne gałęzie. Sięgają one prawie do ziemi i nadal rodzą jabłka. Niezwykła i pięknie ukształtowana korona drzewa.
Owocowanie:
Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.
Szkółka:https://www.baumgartner-baumschulen.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=1794&abest=2
#jablko
