Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: batullapfel
Pochodzenie:Jabłko Batullenapfel pochodzi z Transylwanii i stamtąd przybyło do południowego Burgenlandu. W Burgenlandzie odmiana ta cieszyła się dużą popularnością i szybko się rozprzestrzeniła, a często nazywana jest styryjskim Maschanzker lub późnym jabłkiem zimowym.
**Morfologia:.**Owoce średniej wielkości są kuliste lub płasko-okrągłe o regularnym kształcie.
Skórka: Skórka jest gładka, delikatna, bardzo błyszcząca i zmienia kolor z jasnozielonego na słomkowożółty. Od strony nasłonecznionej jabłko ma kolor czerwony, częściowo rozmyty. Na skórce wyraźnie widoczne są białe kropki
Szypułka jest krótko zdrewniała i tkwi w wąskim, zielonym lub promieniście ordzawionym zagłębieniu szypułkowym. Kielich jabłka jest wyraźnie mały i osadzony w głębokim, całkowicie płaskim lub lekko pomarszczonym zagłębieniu kielichowym.
**Miąższ:**Jabłko Batulla jest bardzo soczyste i ma przyjemny, słodko-winny smak o niskiej kwasowości. Miąższ jest biały i lekko chropowaty
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatnosc..
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 12 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku lipca.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza polowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada
Odporność na mróz:
do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Odmiana typowo deserowa mniej kuchenna.
Korona:Jabłoń ma silny, zwarty pokrój, a następnie rozwija dużą, gęsto ulistnioną koronę. Charakteryzuje się kulistym kształtem, który tworzą liczne, krótkie zawiązki owoców.
Owocowanie:
dojrzewanie jest średnio późne, ale bardzo obfite. Owoce. #jablko

