
Przełomowe podejście do badania mikroorganizmów zamieszkujących ciała dzikich owadów zaprezentowali naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ich system analityczny łączy kilka metod biologii molekularnej i bioinformatyki.
Owady, stanowiące ponad połowę wszystkich znanych gatunków na Ziemi, nie żyją samotnie. W ich ciałach i na ich powierzchni bytują niezliczone kolonie mikroorganizmów – bakterii i grzybów. Mikroorganizmy te tworzą dynamiczny ekosystem zwany mikrobiomem, gdzie wchodzą w interakcje między sobą, jak również z gospodarzem. Niektóre bakterie wspierają gospodarza, dostarczając mu niezbędnych substancji odżywczych, czy chroniąc przed pasożytami i patogenami, inne zaś potrafią manipulować jego rozmnażaniem, a nawet wpływać na ewolucję całych populacji.
Jednak mimo ogromnej roli mikrobiomu w świecie przyrody, dotąd większość badań mikrobiomu owadów skupiała się na wybranych modelowych gatunkach, takich jak pszczoły czy mszyce. Naukowcy z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego we współpracy z Norweskim Uniwersytetem Nauki i Technologii, Uniwersytetem Helsińskim i Uniwersytetem Jyväskylä postanowili spojrzeć szerzej – na setki gatunków muchówek z rodziny zadrowatych (Phoridae) zamieszkujących północną Szwecję. To owady niezwykle liczne, występujące niemal wszędzie – od lasów i bagien, po miasta i jaskinie – ale wciąż pozostają wyjątkowo słabo zbadane. [...]
#nauka #mikroorganizmy #owady #mikrobiom #biologia #badanianaukowe #uniwersytetjagiellonski #forumakademickie