Naukowcy: liofilizacja czarnego bzu najlepiej zachowuje jego wartości lecznicze

Liofilizacja czarnego bzu pozwala najlepiej zachować jego wartości lecznicze - potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wartościowe jest też suszenie rozpyłowe z dodatkiem palatynozy. Wyroby z czarnego bzu mają działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.


Celem było uzyskanie proszku o wysokim potencjale zdrowotnym, który będzie jednocześnie łatwy w przechowywaniu, transportowaniu i stosowaniu - zarówno w suplementach diety, jak też w produktach spożywczych czy kosmetycznych – powiedziała rzecznik.


Zespół porównał trzy technologie: liofilizację (czyli suszenie sublimacyjne), uznawaną za tzw. złoty standard w przechowywaniu żywności, która pozwala zachować najwięcej cennych związków bioaktywnych, ale jest czasochłonna i droga; suszenie próżniowe, które co prawda działa w niższych temperaturach w porównaniu do klasycznych metod, ale trwa długo, przez co może prowadzić do degradacji przeciwutleniaczy; suszenie rozpyłowe z dodatkiem różnych nośników, czyli substancji, które pomagają utrwalić związki bioaktywne, a jednocześnie poprawiają strukturę i rozpuszczalność proszku oraz zapobiegają jego zbrylaniu. [...]


#zdrowie #czarnybez #zdrowotne #medycynanaturalna #naturalnaapteka #naukawpolsce

Nauka w Polsce

Komentarze (3)

Alembik

Zjadłbym taki liofilizowany blok czarnego bzu.

A_a

@Mr.Mars w tym roku nalewkę robię z czarnego bzu xD

Zaloguj się aby komentować