Narobiliście mi smaka, więc nadchodzi zemsta

Kilo filetu z indyka. Wykąpany, nacięty w kilku miejscach, żeby złapał soczystość.

Marynata: przyprawa do kuraka, papryka słodka, majeranek, koperek, czosnek granulowany, sól, pieprz, łyżeczka sosu Worcestershire, łyżka sosu sojowego, dwie łyżki oleju i dwie wody, 4 sprasowane ząbki czosnku.

Mięcho wytarmochame ze wszystkich stron i zostawione na pół dnia w lodówce.

Obłożone drobno posiekaną scebulkom i kolorowymi paprykami pociętymi w paski. Polane trzema łyżkami oleju i dwiema szklankami wody, a następnie wlożone do nagrzanego do 180°C piekarnika i zostawione samopas na godzinę.

Podawane z ryżem jaśminowym.

Smacznego

#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
6963358f-3541-45a1-b528-3536217bd36d
c6629ee0-154e-419f-9f92-18c43655b76e
3881d3c0-bc0a-4728-b6f2-bf6428ae3f77
moll

@parabole indyk na wampiry xD

Pomidor__

@moll Jak łyżkę czy dwie wody do żeberek chciałem dodać to krzyczałaś na mnie po co? A tu dwie szklanki do filetu xD

moll

@Pomidor__ bo żeberka tłuste, za to indyk suchy i nie ma z czego...

Pomidor__

@moll To do mniejszego naczynia albo w worek ¯\(ツ)/¯

moll

@Pomidor__ w zależności od zadanej temperatury mogło się skurczyć tak o 1/3 w piecu

Pomidor__

@moll E 180 st C 1h to aż tak nie skurczy jak wolne pieczenie.

moll

@Pomidor__ właśnie odwrotnie. W wolnym pieczeniu ta się nie kurczy jak w 180...

Pomidor__

@moll A by nie było, że krytykuję @parabole tylko mnie zdziwiło.

Pomidor__

@moll Jak nie jak tak tylko w sumie to nie do końca mam porównanie bo piekarnik - wolnowar to nie to samo.

moll

@Pomidor__ ja mam. Bo w piekarniku robię i normalnie i wolno. I jak jest mięso w kawałku to więcej gubi na normalnym niż na wolno, nawet jak podlejesz

Pomidor__

@moll W sumie jak się zrobi żeberka paski to tak samo wyjdą

parabole

@Pomidor__ @moll woda i olej dla soczystości i żeby się pyszny sos na dnie zrobił

moll

@parabole wiem, też tak robię. Inaczej jest suchy. Chociaż mistrzynią jest moja teściowa - w środku suchy, z zewnątrz topi się w tłuszczu xD

Pomidor__

@parabole Wykorzystałaś ten cały sos?

parabole

@Pomidor__ wykorzystałEś jak coś Schodzi mi zawsze cały jako polewa na mięcho i ryż

Zaloguj się aby komentować