Muszę się pochwalić, jak moja różowa dba, żebym zbyt mocno nie schudł 😉

#bojowkapiekarska
839865d8-ad8f-4b96-8562-3ed8e8320659
ab96b704-f001-4346-b1b1-47068d0d69a1
panek

Ale smaka narobił, chyba pójdę do piekarni

ErwinoRommelo

Jezusku troche maselka i bym oba ojebal w jedynm posiedzeniu.

SuperSzturmowiec

@ErwinoRommelo albo z szpyrkami

ErwinoRommelo

@SuperSzturmowiec albo grubo kielubaski z dzika pociapkanej kieleckim ehh

SuperSzturmowiec

@ErwinoRommelo nie jadłem z dzika.

ErwinoRommelo

@SuperSzturmowiec Ja tylko pare razy, trzeba znac mysliwego inaczej ciezko dostac, bardzo dobra smak i zapach x2.

SuperSzturmowiec

@ErwinoRommelo ale trafić dzika autem i liczyć że nie ucieknie xd ale to twarde zwierzaki

ErwinoRommelo

@SuperSzturmowiec Xd sie smial niebde bo widzialem jak po starciu dzik vs pasat to auto bylo w gorszym stanie, przetwarde ale tez przepyszne skubanc.

doodcinki

Kiedyś z ojcem uderzylismy dzika Chryslerem Grand Voyager, naprawa auta kolo 10k dzik się przeturlal wstał i spierdolił a ja gdyby nie dobrzy ludzie ze stacji benzynowej którzy mnie zabrali spóźnił bym się na samolot, także mam jakiś uraz do dziczyzny xD

Parigot

Daj przepis, bo moje takie ładne nie wychodzo

Aksal89

@Parigot Przepis jest upierdliwy, bo różowa zaczyna robić chleb 24h wcześniej ale smakuje zajebiście


https://pysznieczyprzepysznie.pl/chleb-pszenno-zytni-na-poolish/

Chleb pszenno- żytni na zaczynie poolish • Pysznie czy przepysznie

Chleb pszenno- żytni na zaczynie poolish • Pysznie czy przepysznie

Chleb pszenno- żytni na zaczynie poolish smakuje tak jakby był robiony na zakwasie a jest zrobiony na 3 g świeżych drożdży. Zacznijmy od tego co to jest „poolish”? Poolish to rodzaj zaczynu z minimalną ilością drożdży, który wyrasta dość długo aż ulegnie lekkiej fermentacji. Dzięki temu zabiegowi pieczywo ma lekko kwaskowy, przypominający zakwas smak i głęboką dziurkowaną strukturę. Składniki na 1 bochenek o śr 25 cm: Poolish (zaczyn): 3 g świeżych drożdży 65 g mąki pszennej typ 550 65 g wody w temp ok 40*C Ciasto właściwe: Poolish (zaczyn) 130 g mąki żytniej typ 2000 455 g mąki pszennej typ 550 415 g wody o temp. 30*C 14 g soli Przygotowanie: 8:00– składniki na zaczyn wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, miskę nakryć folią spożywczą i postawić na blacie w temp pokojowej na 10 godzin. Po 10 godz zaczyn wyraźnie zwiększy objętość i będzie pachnieć dość kwaśno. 18:00– Do misy miksera wlać wodę, dodać poolish (zaczyn), obie mąki i sól. Wyrabiać ciasto przez 8 min. Ciasto jak na razie jest bardzo klejące. Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 3 godz. W trakcie pierwszych 2 godzin należy co 30 min składać chleb. W tym celu należy zamoczyć dłonie w zimnej wodzie i naciągać boki ciasta na skos powtarzając czynność dookoła około 4-5 razy aż poczujemy opór. Po 2 godzinach pozostawiamy ciasto na pozostałą 1 godzinę. 21:00– Koszyczek do wyrastania należy wysypać mąką najlepiej bezglutenową (ryżową, ziemniaczaną). Zamiast koszyczka można użyć durszlaka wyłożonego ręcznikiem lnianym, posypanym mąką. Ciasto wyłożyć na blat, posypać z wierzchu lekko mąką i odwrócić. aby omączona góra była od spodu. Teraz czas na formowane bochenka. Najpierw należy złożyć jak kopertę, zwinąć jak roladę. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto przełożyć do koszyczka wysypanego mąką, łączeniem do góry. Bochenek ostatni raz zapleść naciągając naprzemiennie.Posypać lekko mąką i przykryć ściereczką. Tak przygotowany chleb w koszyczku włożyć do lodówki na nocne wyrastanie na ok 8-12 godz. Następny dzień godz. 7:00-8:00– Duży garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywą o średnicy 25 cm, które można używać w piekarniku należy wstawić do piekarnika i włączyć na 240*C góra- dół. Naczynie powinno nagrzewać się przez ok 40 min. Kiedy garnek już będzie nagrzany, wyjąć wyrośnięty chleb w koszyczku z lodówki. Bardzo ostrożnie jest bardzo gorący) wyjąć garnek z piekarnika, przełożyć chleb do garnka. Chleb w garnku powinien być łączeniem do dołu. Naciąć chleb bardzo ostrym nożem lub żyletką wg uznania, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika, jednocześnie obniżając temp do 230*C. Chleb piec przez 25 min, następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20-25 min aż będzie złoty z wierzchu. Chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce aby nie zaparował od spodu. Pieczywo przechowywać w worku lnianym na pieczywo lub chlebaku. Dokładna instrukcja składania chleba: Tutaj Źródło: tu Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Pysznie czy przepysznie
koszotorobur

@Aksal89 - normalny przepis na chleb

nvrmnd

Na prawdziwym zakwasie zajeloby jej tyle samo, a smak i korzyści zdrowotne o wiele lepsze, warto się zainteresować.

Parigot

Zapomniałem podziękować, dzięki, sprawdzę!

Karol2137

dej pan przepis i instrukcję dla debili pls

Zaloguj się aby komentować