Komentarze (7)

@ColonelWalterKurtz wygląda naprawdę super

Babka u mnie ma takie coś pod zlewem we wiaderku.

Nie wiedziałem że umie gotować Ramen.

@ColonelWalterKurtz - jestem tym starym i mam kilka pytań:


  • Jakie kluchy (a może własnoręcznie robione)?

  • Gdzie przepis?

  • Jajo ile gotowane, w jakiej temperaturze i w czym moczone?

  • Jakie tare?

  • Jaki olej smakowy (czy w ogole)?

  • Wołowina jak przygotowana?

@koszotorobur

kluchy - sam nie robiłem, nie podejmuje się, za dużo roboty Na razie nakupowałem różnych rodzajów gotowych makaronów i sprawdzam, który będzie najlepszy. Był to suchy makaron ramen, nie pamiętam jakiej firmy. Proste nitki do ugotowania. Moim zdaniem był słaby. Masz jakiś dobry gotowiec do polecenia?


Przepis: https://www.justonecookbook.com/homemade-chashu-miso-ramen/ robiłem wg tego z wyjątkiem: dawałem mieszankę bulionów 0,5l bulionu drobiowego wg. przepis z ww. strony + 500 ml dashi z saszetki. Do gotowania buliony dałem jeszcze 5 szt. shitake, które później skroiłem do zupy.


Jajo: gotuję w jajowarzarze na poziom medium, później marynuję wg. przepisu: https://www.justonecookbook.com/ramen-egg/ Jajka wychodzą baaaardzo dobre


Tare - to jak w powyższym przepisie, olej dałem SB RAYU OIL - japoński, popularny olej chilli w buteleczce, na sam koniec do wykończenia zupy.


Mięso to mielona wieprzowina - przepis wyjaśni jak przygotowane

Zaloguj się aby komentować