Mini bułeczki z ciasta na pizze z nutellą oraz nutlove coco crunch, spontan nadzwyczaj udany

Ciasto 75% hydro wiec delikatne jak chmurka.

Ostatnio dodaje mleka do ciasta w drugiej fazie i powiem Wam, że smakuje obłędnie!
Kilka eksperymentów za mną, może opiszę next time;)

#pizza #hejtopizza
fe8c4439-a3b6-44a9-b949-7e6ee421bc66
86544ee1-c418-432f-b857-819c3f1253da
f5353e8a-b990-4ab9-af47-6073de5c634c
70888392-b8f7-400c-b0d0-f8c49743e6fd
272fcc20-a05d-4105-959b-de9913e5be52
kokosowa_sniezka

wpadłam na diaboliczny pomysł. brzegi tej pizzy wypełnić nutellą 😈 a z tym mlekiem to muszę spróbować

Bankrut.pl

@kokosowa_sniezka Nie wiem czy smaki dobrze by się zgrały przy tej pizzy A z mlekiem sprobuj koniecznie, smak Cię zaskoczy! Jedna partię ciasta zrobiłem w 100% na mleku i tez wyszło ciekawie. Najbardziej mi leży tak 50-70% woda, reszta mleko, ciasto ma taki cudowny mleczny posmak;)

kokosowa_sniezka

@Bankrut.pl dziena za radę. A z tymi smakami to specjalnie

Bankrut.pl

@kokosowa_sniezka aaa Bo widzisz sam rozważałem opcje nutella w brzegach ale w kompozycji całkowicie na słodko

papollo

@Bankrut.pl piękne są

Bankrut.pl

@papollo takie kartofelki

rakokuc

Jaki masz sposób na pracę z ciastem przy takim hydro? Zawsze chciałem spróbować, ale często już przy 65% sąsiedzi dzwonią na policję, słysząc przez ścianę jak próbuję uformować placek i radośnie to komentuję.

Bankrut.pl

@rakokuc Po wymieszaniu ciasta odstawiam na 15 min pod przykryciem żeby związał gluten, smaruje rece i ciasto oliwa. Ciasto podbieram na środku od spodu, podnoszę do gory i zarzucam. Czynność powtarzam aż uformuję kulę. Ta technika ma swoją nazwę, niestety jej nie znam Jak kula już swoje odleży to dzielę ją szpachelka na paski które ważę i robie docelowe kulki, dbając by powierzchnia dużej kuli była powierzchnia małych. Cały czas pamiętaj o oliwie na rękach. Wtedy możesz swobodnie bawic się ciastem, jeżeli nie zruszysz powierzchni kuli/kulek to możesz je dotykać i nic Ci się nie przylepi Lepi się natomiast cześć na której kula/kulka przywiera do powierzchni, dlatego do przygotowania pizzy potrzebuje szpachelki i sporo maki żeby z każdej strony kulke podważyć-posklejać i zdecydowanym ruchem poderwać po czym przetoczyć w naczyniu z maka na grzbiet żeby ten klejący spod obsypać mąką. W rezultacie mam taką piankową pełną powietrza chmurkę obsypana mąką (lub semoliną) która jest gotowa żeby nadać jej kształt pizzy. Może zamieszczę film jak to robie bo trudno to opisać

a79a2358-9036-4a26-9f39-4ae20b39e418
606fe2ef-11fb-444d-939f-11bf262bd950
0ce1ae0b-d660-48b1-a935-68d22ee582e4
Bankrut.pl

@rakokuc Wybieram na środku i tak składam na pol tak jakby, nie wiem czy te zdjecia Ci coś mówią;)

40a2b3eb-6177-46c9-807e-5e408fca8d67
9c60d9fd-9cac-4f15-b483-60cc7bc9b00a
6443907a-20b1-461a-978d-a9c8774cadf0
Gracz_Komputerowy

@Bankrut.pl w czym pieczesz?

Bankrut.pl

@Gracz_Komputerowy G3 Ferrari bez modow, w zupełności wystarczy Osłuchałem się sporo, że będą konieczne ale to nie prawda

Zaloguj się aby komentować