Mięso hodowane komórkowo. Polacy zrezygnują ze schabowego?

54 proc. Polaków jest skłonnych spróbować mięsa hodowanego komórkowo, a 25 proc. rozważyłoby zastąpienie nim części obecnie spożywanego mięsa. Zdaniem 49 proc. respondentów spożywana obecnie w Polsce ilość tradycyjnego mięsa jest zbyt wysoka.


Mięso hodowane komórkowo jest produkowane poprzez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych i hodowanie ich w kultywatorach, podobnych do fermentorów stosowanych w produkcji piwa. Proces ten odtwarza te same funkcje biologiczne, które występują w ciele zwierzęcia, zapewniając niezbędną temperaturę i podstawowe składniki odżywcze, takie jak woda, białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Metodą tą można produkować różne rodzaje mięsa, w tym drób, wieprzowinę, wołowinę i owoce morza. [...]


#wiadomoscipolska #zywnosc #mieso #jedzenie #przemysl #handel #ankieta

www.dlahandlu.pl

Komentarze (5)

Pjerun

Z prawilnego schabowego ze świni? NIGDY!!!ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ

AmbrozyKalarepa

>54 proc. Polaków jest skłonnych spróbować mięsa hodowanego komórkowo, a 25 proc. rozważyłoby zastąpienie nim części obecnie spożywanego mięsa. Zdaniem 49 proc. respondentów spożywana obecnie w Polsce ilość tradycyjnego mięsa jest zbyt wysoka.


Dane z d⁎⁎y?

Pjerun

@AmbrozyKalarepa do puki nie podałeś źródła to tak, DANE Z DDPU

Pjerun

@AmbrozyKalarepa mięsa hodowanego komórkowo,

LITOŚCI.

Zaloguj się aby komentować